"Jag har inte gett något klartecken"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Martina Weisenbilderova spelade mot Heid trots en befarad hjärnskakning – något som skapat stor uppmärksamhet
Foto:Bosse Nilsson
Martina Weisenbilderova spelade mot Heid trots en befarad hjärnskakning – något som skapat stor uppmärksamhet

Beslutet att låta Martina Weisenbilderova spela mot Heid har väckt stor uppmärksamhet. Enligt Kristianstad HK hade en annan läkare gett tjeckiskan klartecken att spela. Något som läkaren i fråga själv förnekar.

– Jag har absolut inte gett henne okej att spela, säger Björn Kullenberg, ortoped från Halmstad.

Efter den misstänkta hjärnskakningen mot Spårvägen förra onsdagen befarades att Martina Weisenbilderovas säsong skulle vara över.

Förvåningen var därför stor när hon plötsligt var tillbaka på planen mot Heid, bara tre dagar senare. Matchläkaren Kamelia Tadjerbashi var mycket kritisk till beslutet att låta Weisenbilderova spela.

– Det är verkligen inget som jag har gett mitt godkännande till. Det är ett stenåldersbeteende att man måste vara avsvimmad eller kräka för att man ska ha en hjärnskakning. Upprepade smällar mot huvudet är lurigt och lyssnar man inte på kroppens signaler så kan det gå illa, sa Tadjerbashi till Kristianstadsbladet i måndags.

Enligt Kristianstad HK hade man fått godkännande av en annan läkare från Halmstad.

– Vi hade en tjej från Halmstad på provspel och hennes pappa var läkare. Vi bad honom undersöka Martina och han gjorde bedömningen att hon inte haft någon hjärnskakning, sa Sten Ravhed.

Läkaren i fråga heter Björn Kullenberg och är ortoped från Halmstad. När Bladetsporten når honom förnekar han dock helt att han skulle ha gett Weisenbilderova klartecken att spela.

– De frågade mig när jag var där, men jag har inte alls engagerat mig och har inte pratat med den här spelaren i fråga. Det jag gjorde var att hänvisa dem till den här så kallade hjärntrappan som vi brukar göra i Halmstad, säger Kullenberg.

Så du gav inget klartecken?

– Nej, verkligen inte. Jag var med på träningen och så sa de till mig att hon spelade som vanligt, vilket jag höll med om var konstigt. Men jag har inte träffat henne och vet inte hur olyckan gick till. Det jag gjorde var att jag höll med om att det var konstigt att hon mådde bra, säger han.

KHK-tränaren Lennarth Ebbinge blir förvånad när han får höra om Kullenbergs kommentarer.

– Han hade gett mig klartecken. Med de direktiven Martina fick av matchläkaren hade jag aldrig låtit henne spela om inte han (Kullenberg) hade sagt att det var okej. Då hade jag ju inte varit riktigt klok, säger Ebbinge, som tycker att de senaste dagarnas uppmärksamhet varit överdriven.

– Man hör allt som skrivs på Twitter... jag orkar inte med det och det är tur att jag inte läser. Jag fick klartecken av läkaren och kan han inte stå för det nu så vet jag inte vad jag ska säga.

Kullenberg står fast vid sin version.

– Jag har inte gett något klartecken, men det är möjligt att de tolkade det så. Men det är omöjligt för mig att uttala mig när jag inte har pratat med henne eller såg olyckan, säger han.

På lördag spelar KHK en helt avgörande match mot Team Eslöv i jakten på en slutspelsplats. Det är osäkert om Martina Weisenbilderova kan vara med då. Tjeckiskan har nämligen problem med ett knä.

– Jag kan knappt hålla reda på alla hennes skador, men hon lufsade mest omkring på träningen och tog det lite lugnt, säger Ebbinge.