Lars Frölander gör sitt sista OS i Aten

Sport Artikeln publicerades

Fanbärare på invigningen – på söndag kommer Lars Frölanders OS-avslutning. Då gör han både entré och uttåg ur sin framgångsrika OS-historia.

När 30-åringen sent på fredagskvällen ledde den svenska truppen in på Olympiastadion i Aten var det också den riktiga starten på hans fjärde OS. Även om han inte kommer att sluta helt blir det inget mer OS.

Debuten skedde i Barcelona 1992.

– Det var det häftigaste av mina tre tidigare. Att som 18-åring få åka på något så stort som man tidigare bara sett på tv. Det var först på plats som man fattade hur stort ett OS är. Det var riktigt häftigt att plötsligt vandra förbi någon stor stjärna. Dessutom blev det ju ett silver (4x200 m fritt) sedan jag simmat sistasträckan.

Atlanta slutade också med ett silver på samma lagkappsdistans, men spelen 1996 har inte satt några större avtryck i Frölander. Däremot Sydney 2000 då han blåste hemmanationens kelgrisar Michael Klim och Geoff Huegill på guldet på 100 m fjäril. En seger som gav honom bragdguldet och titlar som årets manliga idrottare och årets prestation.

Frölander har inte kunnat träna ordentligt på drygt ett år, men den senaste månaden har kroppen känts bättre och det var först på SM som det blev klart att han skulle åka till Aten. Det enda han ställer upp i är herrarnas lagkapp 4x100 m fritt på söndag.

– Det känns bättre och bättre med kroppen. Men jag har aldrig varit så otränad inför ett mästerskap, så det känns som ett osäkerhetsmoment. (TT:s utsände)

Göran Sundberg