Moa vill hitta mittpunkten igen

Vä/Bågskytte Artikeln publicerades
Moa Andersson ser positivt på sin framtid som bågskytt.
Foto: Lasse Ottosson
Moa Andersson ser positivt på sin framtid som bågskytt.

Hon slog igenom redan som 16-åring när hon 2014 vann guld i senior-SM. Men de senaste åren har det gått upp och ned för Kristianstads BK:s stolthet Moa Andersson.

Nu hoppas Moa att hon hittat lösningen på problemet med sin prestationsångest.

I slutet av november bröt 19-åriga Moa Andersson en barriär. I kvällstävlingen Arenaspelen, klämde bågskytten från Kristianstad till med ett nytt personligt rekord på 18-meterstävlingen, något som Bladetsporten har skrivit om tidigare.

Barriären som bröts var att hon sköt 572 poäng och kom över 570 poäng (det gamla personbästat var på 568). En gräns som Moa har velat komma över länge.

– Det var nog en av de bästa tävlingarna jag någonsin har genomfört. 570 har varit en tröskel som jag har kämpat med att komma över i många år, säger Moa Andersson.

Annars har de senaste åren präglats prestationsångest för den lovande bågskytten.

När Bladetsporten besökte hemmatävlingen Christmas Open i helgen hade Moa Andersson brutit tävlingen. Detta några veckor efter rekordnoteringen i Arenaspelen.

Moa har det senaste halvåret jobbat hårt med att få bukt med problemen.

– Innan tänkte jag inte på hur jag sköt utan hoppades på det bästa. Jag kunde inte hantera skyttet när jag blev nervös. Det blev för mycket på en och samma gång.

Men efter att ha bollat mycket med sin pappa Roger och bland annat en idrottspsykolog har hon hittat ett system att hantera nervositeten.

– Vi har jobbat fram hur jag ska tänka. Jag har en checklista med punkter, till exempel att stå rätt med fötterna och upp med armbågen och sådana saker. Det ger en trygghet och man vet vad man ska göra. Det här är inget unikt i sig, de flesta bågskyttar har sådana ritualer, säger Moa Andersson och fortsätter:

– Jag har också börjat acceptera att man blir nervös och att det är något man inte kan göra något åt. Att det gick så bra i Arenaspelen var ett litet kvitto på att jag är på rätt väg.

Hon tog studenten i somras och påbörjade direkt studier till F-3-lärare på Högskolan Kristianstad.

Nu på sluttampen av terminen har det varit många tentor på löpande band och det har gjort att bågskyttet blivit lidande för Moa.

– Jag har inte kunnat förbereda mig ordentligt mentalt. Till exempel inför den här tävlingen. Efter ha slagit ”pers” vill man till den nivån igen, men det blev fel. När jag glömmer bort mina steg som jag ska genomföra vid varje pil så har jag svårt att hantera skyttet. Då försvinner allt det jag har jobbat med, vilket hände nu.

Påverkar din prestationsångest inom sporten dig i ditt privata liv?

– Nej, vanligtvis är jag en lugn människa som är lite bubblig och sprudlar av glädje. Jag blir inte lätt stressad eller får ångest, säger Moa Andersson, som har ett år kvar som junior.

Förutom Moa Andersson var det drygt 80 skyttar som kom till start i populära Christmas Open i Vä Tennishall som hade de fyra stora grenarna; barebow, compound, långbåge och recurve. Kristianstads BK hade med tolv skyttar.

Nils-Erik Hessel vann herrar långbåge elit med 503 poäng. Klubbkompisen Egon Persson kom tvåa i samma klass på 491. Även tredjeplatsen belägrades av hemmaklubben då Kjell Persson sköt 468.

I herrar långbåge 50 vann Christer Raudszus som hade poängsumman 305.

Det blev även framgångar på ungdomssidan i klassen herrar långbåge 13.

Neo Nilsson vann klassen på 458 poäng. Cornelia Algstrand Josefsson blev tvåa på 426.

Och slutligen blev Elmer Persson tvåa i herrar compound 10 med 569 poäng.

Fakta

Moa Andersson

Ålder: 19 år.

Bor: Med sin familj i Härlöv.

Familj: Pappa Roger, mamma Anette och syskonen Mia, 29, och Jonatan, 26.

Sysselsättning: Läser till F-3-lärare på Högskolan Kristianstad. Går första terminen.

Sport: Bågskytte.

Gren: Compound.

Klubb: Kristianstads BK.

Främsta meriter enligt henne själv: Guld i senior-SM utomhus 50 meter 2014. Ungdoms-EM-silver utomhus i mixed 50 meter 2014. Junior-SM guld utomhus 50 meter 2017.

Aktuell: Lovande bågskytt från Kristianstad som vill hitta jämnheten i skytte. Slog nyligen nytt personligt rekord (572) på 18-metersbana i Arenaspelen.

Visa mer...

 

Cornelia Algstrand Josefsson, Elmer Persson och Neo Nilsson – tre av hemmaskyttarna i Christmas Open.
Foto: Lasse Ottosson
Cornelia Algstrand Josefsson, Elmer Persson och Neo Nilsson – tre av hemmaskyttarna i Christmas Open.
Elmer Persson har siktet inställt. Det blev en andraplats och 569 poäng för Elmer i herrar compound 10.
Foto: Lasse Ottosson
Elmer Persson har siktet inställt. Det blev en andraplats och 569 poäng för Elmer i herrar compound 10.
Översiktsbild över tennishallen i Vä. Över 80 skyttar kom till start i Christmas Open.
Foto: Lasse Ottosson
Översiktsbild över tennishallen i Vä. Över 80 skyttar kom till start i Christmas Open.