Annons

Patric Nilsson: Patric Nilsson: SM-slutspelet i handboll blir ett rent distriktsmästerskap

Efter två år i Malmö Arena flyttas SM-finalen i år till Göteborg och Scandinavium. Minst sagt taskig tajming. I min värld så kommer semifinalerna nämligen att bestå av en skånsk fyrklöver. SM-slutspelet blir alltså ett rent distriktsmästerskap.
Patric NilssonSkicka e-post
Handboll/Kristianstad • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 18 mars 2018
Patric Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.Foto: Tommy Svensson

IFK Kristianstad har tagit Handbollsligan till en helt ny nivå. En egen nivå. Man fullständigt äger den. På alla plan.

Det lilla hot som finns kommer från Skåne, så jag sticker inte ut hakan allt för långt när jag påstår att det blir fyra skånska klubbar i semifinalerna.

Annons

Skåne har alltid, känns det som, varit landets bredaste och hetaste handbollsdistrikt på herrsidan.

Men det har inte alltid visat sig i prislistan.

Ystads IF blev svenska mästare 1992.

Därefter fick Skåne vänta fram till 2015 då IFK Kristianstad bröt förbannelsen och nu är Skånes dominans starkare än någonsin.

Varför?

Tja, det kan vara så enkelt att klubbarna sporrar varandra. Lillebror Ystads IF vill inget hellre än att haka på IFK Kristianstad.

HK Malmö har med hjälp av sin trumslagande ordförande Jörgen Rasmusson och hans pengar tagit kliv varje säsong.

Lugi har alltid varit en plantskola där Tomas Axnér är skicklig på att förädla talangerna till storspelare. Efter Kim Ekdahl du Rietz och Simon Jeppsson kommer nu Alfred Jönsson. Jag vet dessutom att Axnér gör vad han kan för att sudda ut akademikerstämpeln och lyckas han så har vi två semifinaler med fyra skånska lag.

Derbymatcher som kittlar. Matcher som kommer att fylla arenorna. Heta möten mellan klubbar som inte direkt älskar varandra men som slåss mot samma mål – SM-guld.

Men det tar vi då.

Annons

Nu ska först kvartsfinalerna spelas. IFK valde som väntat Guif – och genast blev det bråk om spelschemat. Ett bråk som löstes sedan klubbchefen Nikolas Larsson presenterat en matchplan som Guif köpte.

Första kvartsfinalen spelas på söndag.

Skulle det gå till fem matcher så spelas den femte och avgörande i Kristianstad måndagen den 16 april.

30 (!) dagar efter det att kvartsfinalserien drog igång. Under den tiden har hockeyns allsvenska kvalserien både hunnit starta upp och avslutas. KIK har dessutom förmodligen hunnit byta spelartrupp. Två gånger.

Som svensk har man lärt sig att avundsjukan aldrig vilar. IFK är laget alla vill besegra – trots det vägrar maskinen växla ner inför de brandgula fansen. Hemmasviten är nu uppe i 62 raka segrar. En fantastisk prestation som lagt grunden till klubbens fjärde raka serieseger.

Och det fjärde raka SM-guldet finns runt hörnet. Jag tror inte att IFK kommer att ha något emot att dansa på två golv samtidigt – tvärtom. Spelet i Champions League gör IFK gott. Laget behärskar numera att spela i ett högt tempo utan speciellt många tekniska fel.

Att IFK ska missa SM-finalen i Scandinavium känns inte troligt. Laget väljer motståndare samtidigt som man har fördel av en eventuell femte match inför hemmafansen.

Det blir alltså skånskt i SM-finalen.

En helskånsk final om jag tippar rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons