Regnbågsbindeln förbjuds i EM – Jepson besviken

Handboll Artikeln publicerades
Den omtalade regnbågsbindeln.
Foto:KB
Den omtalade regnbågsbindeln.

Den svenske lagkaptenen Tobias Karlsson kommer inte ha någon regnbågsfärgad bindel på armen under handbolls-EM i Polen. Anledningen? Europeiska handbollsförbundet (EHF) förbjuder flerfärgade kaptensbindlar under turneringen och även fortsättningsvis i Champions League.

– Lite fegt, säger initiativtagaren Johan Jepson, lagkapten i IFK Kristianstad.

– Jag tycker att det är tråkigt att EHF hindrar oss från att visa vad vi står för vad gäller öppenhet, medmänsklighet och allas lika värde, säger Tobias Karlsson till svenskhandboll.se.

Karlsson har burit bindeln i träningsmatcherna inför EM och Sveriges landslagschef Lasse Tjernberg säger att Svenska handbollsförbundet tidigare fått klartecken av EHF att använda regnbågsbindeln.

– Vi hade ju kontakt innan. Jag fick ett muntligt okej när vi hade förklarat. Rädslan var ju att det här var riktat mot Polen, vilket aldrig har varit meningen. När vi förklarade hur det var fick vi ett muntligt okej, men sedan har de tydligen kört det ett varv till, säger han.

Tjernberg tror att den nya regeln kommit till efter Tobias Karlssons planer på att bära regnbågsbindeln.

– Det tolkar jag klockrent. Det är för att frågan har väckts som de har tagit beslutet.

Även Norges lagkapten Bjarte Myrhol och Islands Gudjon Valur Sigurdsson skulle ha burit regnbågsfärgade bindlar under EM.

Det är Jepson som ligger bakom även det.

– Jag messade lite med "Ollies" (Olafur Gudmundssons) fru Tinna, som ville ha ner bindeln. Sedan ville även Norge ha den. Det har varit ett himla roddande nu under torsdagen för att få ner bindlarna och jag såg fram emot det här ganska mycket. Då kommer det här beskedet. Det är så klart beklagligt och känns lite fegt men inte helt förvånande, säger Jepson till Kristianstadsbladet.

Internationella förbund brukar inte gilla ställningstaganden oavsett karaktär?

– Nej, så är det ju.

Jepson har spelat med regnbågsbindeln i Champions League hela hösten – en tävling som går under EHF:s vingar.

Hur blir det med vårens matcher tror du?

– Jag messade Karlsson och frågade om det stod något i dokumentet om Champions League. Tydligen gjorde det inte det, så jag räknar med att kunna ha den även i vår, säger Jepson.

Men enligt Arne Elovsson, vicepresident i EHF, blir bindeln förbjuden även där.

– Om det fungerar som det ska kommer matchdelegaten först säga till honom att det strider mot reglementet och sedan anmäla det som ett disciplinärende om han ändå bär den, säger Elovsson till Aftonbladet.

IFK Kristianstad säljer också den förbjudna kaptensbindeln och svenska supportrar uppmanas att bära färgerna under EM.

Se webb-tv med Johan Jepson om hans kaptensbindel här.