Stor bedrövelse i IFK efter SM-skandalen: Alltihop är en mardröm

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Kristianstadsbladet

Mitt under brinnande SM-slutspel fälldes IFK Kristianstads A-pojkar för brott mot representationsbestämmelserna

Inför lagets tredje och sista gruppspelsmatch fick man besked av förbundet att man förlorat de två inledande matcherna med 0–10.

– Jag hoppas att den som gjorde anmälan är nöjd och stolt och känner att han eller hon har gjort något bra för svensk handboll, säger Björn Sätherström i IFK Kristianstad.

IFK Kristianstads A-pojkar skulle spela sin sista turnering tillsammans med sin tränare Mattias Johansson.

En turnering som skulle utveckla sig till rena mardrömmen för alla inblandade.

Efter en förlust och en oavgjord match stod man inför en avgörande match mot Tyresö om en plats i söndagens SM-semifinaler.

En kvart innan avkast får Björn Sätherström ett meddelande från Ralf Lundberg, tävlingschef på förbundet.

Ett meddelande som sopar undan benen på alla inblandade och sätter hela laget i chock: ”Ni har brutit mot representationsbestämmelserna och ni har därmed förlorat de två första matcherna med 0–10”.

”Brottet” i sig går tillbaka till steg 1 i SM, som spelades tidigt i höstas. Då spelade den talangfulle högersexan Valter Chrintz först med juniorlaget, som går under klubbeteckningen IF Kristianstad, och sedan med pojkar A, som går under IFK Kristianstad. Det innebar att Chrintz blev låst till att enbart representera IF under resten av stegen i SM. Trots det har han spelat alla de andra stegen med sitt vanliga lag, IFK Kristianstads pojkar A, och felet uppdagades alltså inte förrän mitt under det sista steget, SM-slutspelet i Malmö.

Något liknande inträffade i steg 4 för pojkar B och då gällde det IK Sävehof och deras farmarklubb S-hof.

– Efter den händelsen blev det här en het potatis och därför kollade jag med Ralf på förbundet hur det låg till, vi ville ligga på den säkra sidan inför SM-slutspelet, säger Björn Sätherström, utvecklingsansvarig i IFK.

IFK fick då tummen upp av Ralf och förbundet och fick också ett underskrivet papper på detta.

Men det är här missförstånden träder in.

– Jag är säker på att Björn (Sätherström) sa att spelaren i fråga hade spelat steg 1 först med IFK och sedan med IF. Och då var det grönt att spela SM-slutspelet med IFK och deras pojkar A. Nu visade det sig att det var tvärtom, säger Ralf Lundberg till Bladetsporten.

– Jag ringde till honom för att prata om upplösningen av samarbetsavtalet mellan IF och IFK, som vi gjorde tidigare i år, och om den på något sätt skulle innebära några problem för Valter, eftersom han spelat både med IF och IFK. Och då fick vi ett underskrivet papper på att allt var okej.

– Och ändå blir det så här. Visst måste man förstå att det finns regler att följa, men samtidigt är det barn och ungdomar och deras största helg på säsongen som förstörs på bara ett ögonblick. Tajmingen är allt annat än bra.

Vad kunde de ha gjort annorlunda?

– De kunde ha låtit lagen själva avgöra om vi skulle fällas eller frias, då hade det känts mer rätt. Och det är ju inte så att Valter har spelat steg 1 med Ystads IF eller Åhus Handboll. Han har spelat i exakt samma tröja hela tiden, men ibland med IF Kristianstad och ibland med IFK Kristianstad.

Ralf Lundberg köper inte det resonemanget.

– När vi får ett tips så är vi skyldiga att kolla upp det och om vi då hittar något fel eller i det här fallet ett brott mot representationsbestämmelserna så måste vi agera, vi hade målat in oss i ett hörn annars.

Hur fick ni tipset?

– Vi fick ett mejl från en privatperson under lördagen och när vi sen kollade uppgifterna kom det fram att Kristianstad agerat fel och då var vi tvungna att agera, även om det var i ett helt fel läge. Jag tycker också att det här är otroligt tråkigt och sorgligt, hela den här fina helgen förstördes och blev lite grisig.

Björn Sätherström:

– Jag hoppas att den här personen är nöjd och stolt över sitt agerande och att han eller hon känner att handlingen är gjord för svensk handbolls bästa…

Trots beskedet valde IFK att spela den viktiga matchen med Chrintz i laget, de vann matchen men resultatet blev naturligtvis 10–0 till Tyresö.

– Vi valde att göra så eftersom beskedet kom så nära matchstart. Vi tyckte inte att Valter skulle få lida för detta, säger Björn Sätherström.

Ett beslut som Ralf Lundberg var besviken över.

– Jag tycker att de visade lite dålig respekt mot våra regler och bestämmelser när de gjorde på det viset.

Lagets tränare Mattias Johansson, som i helgen gjorde sina sista matcher med laget, är förkrossad över det inträffade.

– Det är som en mardröm alltihop. För spelare, för ledare, för föräldrar, och inte minst för Valter själv. Han tog det här väldigt hårt och lag lider så med honom. Det var inte så här det skulle sluta, säger Johansson med en tung suck.

Fotnot: IFK Kristianstads A-pojkar fick spela om plats sju och åtta på söndagen. Då spelade man utan Valter Chrintz och ett lamslaget IFK föll med 25–33.