Succékedjans heta statistik: 42 poäng

Sport

Viktor Sundström står för tyngden, Seth Wikskal för snabbheten – och Mattias Pettersson är hjärnan. Fungerar gör det i varje fall. Kristianstad IK:s succékedja har hittills gjort 42 poäng på 14 matcher.

Artikeln publicerades 10 november 2010.

– I grunden handlar det om att gå in på isen och ha kul. Och hittills har det varit en grymt rolig säsong – och när glädjen finns där är det lättare att göra sitt jobb bättre, säger Seth Wikskal.

Fast det är kanske inte så konstigt att ishockeyspelarna i Kristianstads IK just nu tycker hockey är rätt skoj.

Med halva höstserien spelad toppar KIK tabellen för hockeyettan. Sista matchen innan uppehållet var en nyckelmatch: segern mot Kungälv borta innebär att KIK nu har elva poäng ned till femteplatsen – istället för fem, vilket hade varit fallet om matchen slutat med förlust.

Just nu verkar Kristianstads IK i full fart vara på väg att uppfylla höstens stora mål: Att vara ett av de fyra lag i serien som får spela i allettan till våren.

Tabelläget kan laget till stor del tacka höstens succékedja för – Seth Wikskal, Mattias Pettersson och Viktor Sundström har formligen bombat in mål under seriens första halva.

Eller vad sägs om att:

FighternViktor Sundström ligger tvåa i den totala poängligan med tio mål och sju assist. Bara Keegan Danserau i Mörrum har gjort lika många mål i serien.

Tekniske centernMattias Pettersson ligger på elfte plats i samma poängliga med totalt 13 poäng, fyra mål och nio assist.

SkridskovirtuosenSeth Wikskal har gjort nio mål och tre asisst, och ligger tolva i poängligan.

Men någon intern konkurrens om vem som till sist ska ta hem den interna poängligan finns faktiskt inte.

– Det spelar ingen roll vem som gör målen, bara det blir mål och vi vinner, säger Mattias.

– Vi gläds mycket med varandra. Man blir precis lika glad när någon annan i kedjan gör mål som när man man själv gör mål, säger Seth.

Men hur kommer det sig egentligen att kedjan är så produktiv?

Ska man tro killarna själva så handlar det i grunden om... harmoni.

– Vi har kul tillsammans, och är i grunden en ganska positiv femma med högt i tak. Vi sa redan från början att vi skulle ha en öppen och rak dialog, ställa krav på varann men ändå ha kul, säger Seth Wikskal.

Kedjan har spelat tillsammans ända sedan försäsongen. Redan från början skapade trion mycket tillsammans – men under träningsmatcherna var det inte många av chanserna som resulterade i mål.

– På sätt och vis var det rätt bra att det gick lite trögt i början. För då fick vi verkligen börja jobba hårt. Hela tiden, säger Seth.

Och hårt jobb är ju som så ofta också nyckeln till framgång.

– Lagom till serien började var det som att vi hade börjat hitta varann på isen, och då började också målen komma, säger Mattias.

– Nu vet vi ju vart vi har varann på banan, hur de andra två brukar åka. Man behöver inte ens kolla för att veta var Seth eller Mattias kommer farande på isen, säger Viktor.

Det här med rollfördelningen då. Viktors beskrivning av tyngd, snabbhet och hjärna är kanske lite hårddragen, men det ligger en hel i det:

– Det finns inte många spelare i division I över huvud taget som är lika snabba som Seth. Han kan få upp ett fruktansvärt tempo, säger Mattias.

– Och Mattias är grymt spelskicklig, och bra på att ge passen vid rätt tidpunkt... så spelar han fram till Viktor, som sätter lägena, inflikar Seth med ett stort garv.

Både Seth Wikskal och Viktor Sundström gör sin tredje säsong i KIK, Mattias Pettersson kom inför året från seriekonkurrenten Gislaved.

Så vad är egentligen skillnaden från tidigare säsonger – vad är det som gör att KIK leder serien just nu?

– Under de tre år jag varit här så har laget byggts på ett smart sätt. De flesta spelarna har varit kvar, och nu har vi fyra mycket jämna femmor, säger Seth.

– Vi spelar en annan hockey nu, en modernare ishockey där vi åker mycket skridsko, kör mycket tacklingar och så vidare. Det är helt enkelt rätt jobbigt att möta oss, i många matcher jobbar vi helt enkelt ned våra motståndare och tar över mot slutet av matcherna, säger Viktor Sundström – och tillägger pustande:

– Sen ska vi inte glömma att vi hade en stentuff försäsong, med grymt mycket intervallträning och explosiv träning.

Tränare Per Ljusteräng är hittills hyfsat nöjd med säsongen... men kan ändå inte låta bli att höja ett varningens finger:

– Vi har ju bevisligen spelat lite bättre än många av de andra lagen i serien, men vi får inte slå oss till ro. Det handlar ju om att vi ska förbereda oss för fortsättningen också, bara för att målet har varit att ta sig till allettan så kan vi ju inte komma dit och vara ett gäng statister. Vi måste bli bättre hela tiden, och det finns mycket att förbättra, säger han.