Sverige klart för OS-final mot Frankrike

Sport Artikeln publicerades

Efter en dramatisk avslutning vann de svenska handbollsherrarna OS-semifinalen mot Ungern med 27-26. Nu väntar Frankrike i final.

Han har gjort tusentals viktiga räddningar i karriären. Den allra viktigaste sparade han till på fredagen. Den tog Sverige till OS-final.

– En fantastiskt känsla att få den precis på knäet, sade målvakten Mattias Andersson.

Mattias Andersson hamnade underst i den tv-puckhög med svenska handbollshjältar som låg på golvet och kramades efter den bragdartade 27–26- segern mot Ungern.

– Det gick lite vilt till, men det kan man bjuda på en sådan här dag, säger Andersson.

Sedan fick 34-åringen från skånska Husie berätta om räddningen.

Eller snarare: RÄDDNINGEN.

Fyramålsledningen hade krympt till 26–25, Jonas Källman haltade och Dalibor Doder låg bakom bänken lårskadad. Det svenska laget var decimerat och skärrat.

Med dryga minuten kvar tänkte Gergely Harsanyi dela ut nästa smäll. Ungern kontrade och Harsanyi hoppade in från högerkanten.

– Han stöter ihop med Kim Andersson. Han försöker lägga den under mig, men jag ser den gå förbi "korta" stolpen, berättade Andersson.

I det påföljande anfallet sköt Kim Ekdahl Du Rietz 27–25.

Sverige var, sensationellt och mot alla odds, klart för OS-final – för första gången på tolv år.

– Känslan går inte att beskriva, den måste upplevas... Det är som om allt bara släpper efter friläget och det sista målet, sade Andersson.

Johan Sjöstrand petades överraskande efter storspelet i kvartsfinalen mot Danmark. Förbundskaptenernas motivering var att Mattias Andersson är bättre på niometersskott.

Vilket han höll med om.

– Det är de skotten jag vill ha, framför allt med det här försvaret som gör det trångt, då är det relativt lätt att välja vilket hörn man ska gå i, sade han och tillade angående Sjöstrand:

– Vi har spelat i princip varannan match i hela turneringen och visat att vi kompletterar varandra bra.

När fick du reda på att du skulle stå?

– I går kväll (läs torsdag) efter middagen. Ola (Lindgren) sade att jag skulle börja.

Han blev i våras utsedd till Årets målvakt i tyska ligan – men har aldrig lyckats fullt ut i landslaget.

Tobias Karlsson spelar med Mattias Andersson i Flensburg:

– Han har gjort en fantastisk säsong. Jag har aldrig tvivlat på att han har kapacitet att göra det samma (i landslaget). Jag gläds med honom som lagkamrat och vän, sade den svenske lagkaptenen.

Mattias Andersson höll, med stor hjälp av försvaret, storskytten Laszlo Nagy mållös. En viktig förklaring till att det landslag som tidigare i sommar misslyckades med att kvala in till VM på söndag spelar OS-final mot Frankrike eller Kroatien.

– Det är så sjukt, helt sjukt. Vi har sådan moral. Vi kämpar som djur, även om inte spelet funkar så bara kör vi, sade fyramålsskytten Fredrik Petersen.

XXX

Det blir de regerande olympiamästarna Frankrike som möter Sverige i OS-finalen i handboll på söndag.

Frankrike besegrade Kroatien med 25–22 i semifinalen sent på fredagskvällen.