Annons

Sverige rasar på europeiska rankningen

Under fredagen offentliggjorde Europeiska Handbollförbundet klubbrankningen inför säsongen 2018/19. Sverige rasar från 11:e till 15:e plats och tappar en plats i EHF-cupen.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 15 december 2017
Sverige tappar på den europeiska klubbrankningen.
Sverige tappar på den europeiska klubbrankningen.Foto: Emil Langvad/TT

Den europeiska klubbrankningen ligger till grund när platserna till Champions League, EHF-cupen och Challenge Cup delas ut. Rankningen baseras i sin tur på resultaten från de svenska klubblagens resultat i Europaspelet under säsongerna 2014/15, 2015/16 och 2016/17. Resultaten från den här säsongen har alltså betydelse först till nästa rankning inför säsongen 2019/20.

Sverige rasar från 11:e till 15:e plats och har bland annat länder som Portugal, Ukraina, Schweiz och Rumänien framför sig.

Annons

Förutom IFK Kristianstads Champions League-spel har Sverige haft svårt att locka lagen att delta i de olika Europacuperna. Med som bas i rankningen är Alingsås EHF-cupspel förra säsongen, där man åkte ut mot danska GOG innan gruppspelet började.

Åren dessförinnan bidrog däremot både Ystads IF (gruppspel i EHF-cupen 2015/16) och Eskilstuna Guif (gruppspel i EHF-cupen 2014/15) till att samla svenska poäng.

Den nya rankningen innebär bland annat att den svenska mästaren får sämre möjligheter att hamna i Champions Leagues toppgrupper. Dessutom tappar Sverige en plats i EHF-cupen, en plats man i stället får i den betydligt svagare Challenge Cup.

På damsidan ligger Sverige kvar på tionde plats.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons