Sverige till final i JVM

Juniorkronornas semifinalförbannelse i JVM är bruten.
Efter tre raka förluster blev det fjärde året gillt och seger över regerande mästarnationen USA med 4–2.
Nu jagar Sverige på trettondagsafton sitt tredje guld och det första sedan 2012.
Ishockey • Publicerad 5 januari 2018
KIK-produkten Timothy Liljegren firar med sina lagkamrater efter 4–2-segern i semifinalen mot USA.Foto: / TT

Elias Pettersson, Lias Andersson, Oskar Steen och Axel Jonsson Fjällby gjorde de svenska målen och målvakten Filip Gustavsson räddade 29 av 31 skott.

Sverige hade förlorat i semifinal tre år i rad, men bröt nu den dystra sviten.

Det är första gången sedan 2014 i Malmö, förlust mot Finland, som Juniorkronorna spelar final.

Efter den bleka insatsen från toppkedjan med lagkaptenen Lias Andersson, Alexander Nylander och Elias Pettersson i kvartsfinalen mot Slovakien valde förbundskaptenen Tomas Montén att splittra enheten.

Andersson och Nylander fortsatte ihop tillsammans med Fredrik Karlström. Pettersson gick in på Karlströms plats i andrakedjan med Linus Lindström och Fabian Zetterlund.

I numerärt överläge spelade topptrion tillsammans och Nylander var nära att ge Sverige ledningen i första perioden. USA:s målvakt Joseph Woll hade ingen koll på att han räddat, videogranskning visade att han stoppade pucken på mållinjen.

Det blev länge låst där lagen i första hand gick in för att minimera sina misstag.

Men efter 13.30 av mittperioden, i numerärt överläge, kom det svenska ledningsmålet.

Elias Pettersson fick till ett kanonskott som satt bakom Woll. Det var Sveriges första mål i powerplay på 13 försök. Laget inledde ju turneringen med att göra fem mål i spelformen på de sju första perioderna.

Målet satte fart på matchen och framför allt på regerande mästarlaget USA som ville försvara sin titel på hemmaplan.

Målvakten Filip Gustavsson gjorde flera vassa räddningar, inte minst när USA kom tre mot noll efter ett dåligt svenskt byte i numerärt underläge. Poängkungen Casey Mittelstadt försökte sig på en dragning, men Gustavsson följde med och räddade.

I den tredje perioden rasslade det bara till. Tre kontringsmål på 2.08 säkrade finalplatsen.

Lias Andersson sköt 2–0 sedan Fredrik Karlström iskallt spelat tillbaka pucken i två mot ett-läge där Kristianstads IK-produkten Timothy Liljegren stod för en delikat passning från egen zon.

Oskar Steen (3–0) och Axel Jonsson Fjällby (4–0) gjorde mål i samma numerära underläge och Sverige såg ut att soloåka till finalen men USA:s Kieffer Bellows reducerade till 1–4 i numerärt överläge och Brady Tkachuk gav USA nytt hopp med 2–4 med 3.01 kvar och målvakten utplockad.

Men svenskarna kunde hålla undan. I finalen väntar Kanada, som enkelt besegrade Tjeckien med 7–2 i sin semifinal. (TT)