Taktisk kyla gav svensk seger

Sport • Publicerad 4 februari 2004
Sverige har skaffat sig ett psykologiskt övertag inför söndagens troliga VM-final i bandy. Ryssland besegrades i gruppspelet med 4–3 – tack vare en taktiskt lysande insats.BILD: PRESSENS BILDFoto:

När Stefan Erixon petade in 4–2-målet från nära håll tio minuter före slutet kändes saken klar.

Men Ryssland ville annat.

Trots att de inte spelat så bra, och att deras snabba spelare mest trampat luft på mittplan, lyckades de åka igenom och slå in 3–4 (Jevgenij Sjvetsov) och se till att det faktiskt blev spännande under slutminuterna.

Men Sveriges taktik blev vägvinnande. Svenskarna höll i bollen, valde enkla lösningar och varvade det med en och annan lyra på Michael Carlsson – och segern var trots all säker.

–Det var en fantastiskt genomförd match, den innehöll det mesta. Vi gjorde en otroligt bra defensiv insats, men skulle väl egentligen ha punkterat matchen i den andra halvleken, sade förbundskaptenen Kenth Hultqvist.

Med lite mer skärpa i frilägena kunde Sverige mycket riktigt ha gjort flera mål.

Michael Carlsson, skyttekung i de två senaste VM-turneringarna, missade två klara frilägen efter en timmes spel när målvakten Vjatjeslav Rjabov stod i vägen. Svenskarna höll bollen inom laget, och valde att hellre spela bakåt och locka upp ryssarna i banan än att göra soloräder framåt mot det kompakta ryska försvaret.

–Vi började bra de första tio minuterna, men sedan fick vi lite svårt att hänga med i deras skridskoåkning. Det kanske inte märktes från läktaren, men vi hade ordentlig motvind i första halvleken, sade lagkaptenen Magnus Murén.

1–0 slog Murén själv in, efter att Rjabov lämnat retur på Stefan Erixons skott.

2–1 gjorde Stefan Söderholm sedan det ryska försvaret helt glömt bort markeringen och Henrik Hagbergs petning nått fram till "Dino", som därmed gjorde sitt första VM-mål i karriären. Målvakten Andreas Bergwall gjorde inte mindre än fyra riktigt kvalificerade räddningar i den första halvleken. Han tippade bland annat bollen till hörna efter bara 30 sekunders spel, räddade ett friläge från Sergej Obuchov och ett bra hörnskott från Ivan Maksimov.

Förbundskaptenen lät anfallaren Patrik Nilsson, en av de bästa på planen mot Finland i måndags, vila – ett led i rävspelet för det kommande slutspelet – och Anders Bruun fick göra VM-debut i hans ställe.

–Patrik har varit väldigt bra, men jag vet var jag har honom. Jag ville istället se hur Micke Carlsson skulle vara mot ryskt motstånd, log Hultqvist hemlighetsfullt.

Daniel Eriksson slog in 3–1 på hörna och när Stefan Erixon petade in 4–2-bollen så orkade inte ryssarna nå ikapp trots en sista slutspurt.

Onsdagen är en vilodag för Sverige, och VM fortsätter med möte med Norge på torsdag.

Semifinalerna spelas i Sandviken på lördag och finalen på Rocklunda i Västerås på söndag. (TT)