”Tror inte många förstår vilken bedrift det är”

Beachhandboll/Åhus Artikeln publicerades
Herman Josefsson och hans IFK Kristianstad har skördat stora framgångar under sommaren.
Foto:Tommy Svensson
Herman Josefsson och hans IFK Kristianstad har skördat stora framgångar under sommaren.

IFK Kristianstads P03:or firade stora triumfer med en semifinalplats i årets Partille Cup – och på beachhandbollen blev det en andraplats för IFK:s succégäng.

IFK:s P03:or hade två lag i semifinal och ett lag gick till final mot Aranäs. IFK var dock aldrig riktigt nära att hota Aranäs som efter halva matchen ledde med 6–3 och till slut vann med klara 10–7.

IFK Kristianstads P03:or har haft en stark sommar och ställde i Partille Cup för två veckor sedan upp med 32 spelare födda 2003 fördelade på tre lag. En semifinal, en kvartsfinal och ett vunnit B-slutspel blev facit i sommarens upplaga.

– Det var helt otroligt, vi möter det bästa motståndet som finns i Skandinavien och lyckas nå väldigt fina resultat. Jag tror inte många förstår vilken bedrift det är. Det är en sjuk bredd, konstaterar IFK-tränaren Marcus Kjellman.

IFK ställdes mot Zagreb i semifinalen där kroaterna vann först efter sudden death (18–17).

Zagreb som sedan vann finalen med förkrossande siffror mot Hörning (21–9).

– Man väl lugnt säga att vi spelade den moraliska finalen, säger Kjellman och förklarar framgången med en enorm bredd men också spets.

– Att lokala lag når så här långt händer inte ofta. Bredden i den här årskullen stärktes ännu mer när ett gäng killar från Näsby Handboll anslöt. Nu har vi både bredd och spets och laget har tränat ihop i ett år. Det blev en perfekt kombination och just nu är killarna som allra bäst, berättar Marcus Kjellman.

Killarna i IFK:s 03-lag har gått från klarhet till klarhet och utvecklingspotentialen är stor. Truppen består av 37 spelare totalt och på träningarna är närvaron hög.

– Kurvan har gått spikrakt och träningsviljan finns där. Spetsspelarna har blivit fler för varje år liksom bredden. Det är det som gör att vi lyckas nå långt även om vi delar upp spelarna i jämna lag. Där en finns en stor kvalité rakt igenom, säger Marcus Kjellman.

Partille Cup är bland det största som finns bland barn och ungdomsspelarna. Men även om en semifinal är ett starkt resultat var det kanske nyttigt att IFK inte gick hela vägen mot guldet menar Marcus Kjellman.

– Killarna var såklart besvikna direkt efter semifinalförlusten, precis som vi ledare, men med facit i hand var det kanske bra för gruppen. För den långsiktiga utvecklingens skull är det nog bra om gruppen får fortsätta kämpa, säger Kjellman.

Efter Partille, väntade beachhandboll för IFK:s framgångsrika P03:or som ställde upp med fem lag i Åhus.

– Det känns rätt skönt att komma hit efter Partille. Det var rätt tunga dagar direkt efteråt och killarna var besvikna. Nu kan de chilla och hänga med sina kompisar, säger Kjellman.

Fakta

Pojkar 03

FINAL

IFK Kristianstad–HK Aranäs 7–10

Visa mer...