Blues över generationerna

Sweden Rock Artikeln publicerades

Ett amerikanskt bluesband som funnits sedan strax efter senaste istiden, eller i vart fall sedan 1965. Lätt att rycka på axlarna och börja mumla något om gubbrock. Men, det är att göra det väl lätt för sig.

Med låtar som "On the road again" och "Going up the country" har bandet slagit en tvärslå mellan generationerna. Bredvid mig i publikhavet står ett par ynglingar i 20-årsåldern och är helt begeistrade.

Inte minst över gästande gitarristen John Paulus känsliga solon. En man med förflutet i bland annat John Mayall & The Heartbreakers. Faktiskt något av konsertens höjdpunkt att se och höra honom träffa tonerna så perfekt att man inte kan bli annat än avundsjuk.

Givetvis får vi höra ovan nämnda klassiker. Men lika tillfredställande är det att höra Canned Heat puttra runt i "Night hawk" eller "Let's work together". Redan när bandet stod på legendariska Woodstocks scen 1969 fanns trummisen Fito de la Para och basisten/gitarristen Larry Taylor i sättningen. Att herrarna än i dag förmår gjuta liv i till exempel "Amphetamine Annie" säger något om kärlek till musik. Bra jobb också av nye sångaren Dale Spalding som även har god hand med munspelet.

Inte omistligt, men väl ett gott dagsverke från Canned Heat.