I Sjöriket tar du båten till dig själv

Tema Artikeln publicerades

Kring Möllevångstorget i Malmö sitter just nu människor i 30-årsåldern och pratar om att flytta ut till landet. Hitta ett hus, kanske bara ett torp, med lite odlingsmark. Gå ner i arbetstid och börja njuta av livet.

Ytterst få gör det. Det förblir bara snack. Sanningen är att de inte vet var de ska leta.

I denna bilaga, som vi gett namnet Sjöriket, har vi träffat ett gäng som gjorde slag i saken. De delar samma historia. De råkade köra hit. Sen var de fast. Det var något med hur sjöarna mötte skogen som mötte äppellundarna.

Tidningen du håller i din hand är en produkt som vi har skapat med de som bor i området som beskrivs. Sjöriket. De flesta idéerna till det vi skrivit om kommer från eldsjälar från bygden. Det redaktionella urvalet har reportrar på Kristianstadsbladet stått för.

Problemet har varit att begränsa antalet artiklar. Sjöriket är ett smörgåsbord av intressanta människor, företag, aktiviteter och utflyktsmål. Följ med på den vackra vägen mellan Barum och Vånga. Eller ta del av mötet med Anders Hernbecker som pratar om Döda byn, en plats mitt i skogen där torparna bodde i slutet av 1800-talet. Ruinerna syns ännu. Nu är det ett populärt utflyktsmål. En bit bort finns stenblocket Predikstolen som det sägs att snapphanen Lille Mads stod på när han höll brandtal till sina mannar.

Missa inte heller reportaget om äppelodlaren Rita Jarl som valde att hoppa av förskollärarjobbet för att i stället ta över föräldrarnas frukt- och bärodling. Nu är hon tredje generationen som förvaltar arvet.

Sjöriket är ett Disneyland för naturfrälsta. Men det ligger inte i Paris eller Orlando. Det ligger en kvarts körning norr om Kristianstad. Sedan är du där. Mitt bland sjöar, sten, skog och fruktodlingar. Du kan till och med vara på en ö, mitt i en insjö. På Ivön.

Det bästa i livet kan varken köpas eller säljas. Det måste upplevas. Och i Sjöriket tar du båten till dig själv.

Välkommen hem.