TT-Ekonomi

Nyföretagandet tappade fart i september

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

I september nyregistrerades 5 548 nya företag i Sverige. Det är en minskning med 5,7 procent jämfört med samma månad i fjol, meddelar Bolagsverket. I 16 av landets 21 län noterades en minskning under årets september.(TT)

I september nyregistrerades 5 548 nya företag i Sverige. Det är en minskning med 5,7 procent jämfört med samma månad i fjol, meddelar Bolagsverket.

I 16 av landets 21 län noterades en minskning under årets september. Störst minskning noterades i Västmanland, minus 29,3 procent, följt av Gävleborg, minus 16,8.

Bland de län där nyföretagandet ökade ligger Jämtland i topp med 9,5 procent och Dalarna tvåa med plus 5,7 procent.

"Nyföretagandet ökade med drygt 6 procent under 2016. I år har nyföretagandet totalt sett minskat, men bara med 0,8 procent. Efter återhämtningen i juli och augusti är vi, trots nedgången nu i september, i princip tillbaka på samma höga nivå som under 2016", säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket, i ett pressmeddelande.

Siffrorna gäller de fyra vanligaste företagsformerna, det vill säga aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.