TT-Inrikes

Fifflade bort 100 miljoner i smyckeshandel

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En stor skattehärva med företag som ägnat sig åt momsfiffel i smyckesbranschen rullas upp i Stockholms tingsrätt. Svenska staten kan ha gått miste om 100 miljoner kronor. Två personer döms nu till fängelsestraff för handel mellan fyra EU-länder, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.(TT)

Två personer döms nu till fängelsestraff för handel mellan fyra EU-länder, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Företagen har handlat med ädelmetaller som platina, silver, guld och så kallat "skrotguld", vilket är guld med en lägre guldhalt.

Momsen har redovisats felaktigt i tre bolag som levererat ädelmetallerna till ett smyckesbolag. Den svenska staten kan ha gått miste om så mycket som 100 miljoner kronor, enligt tingsrätten.

Bedrägerierna har pågått mellan 2015 och 2017 och utredningen har bedrivits med hjälp av personal från Finland, Lettland, Polen och Sverige.

Fyra huvudmisstänkta har suttit häktade i omgångar sedan den 7 mars i år. Rättegången har varit långdragen och inleddes den 5 juni och avslutades den 28 juni.

Två personer som agerat leverantörer döms till fängelsestraff för grovt skattebrott. En av dem döms till fängelse i sex år och näringsförbud i åtta år, samt utvisning. Den andra personen döms till fängelse i två år och näringsförbud i fem år.

En tredje åtalad, som suttit som köpare, döms för vårdslös skatteuppgift till villkorlig dom och dagsböter. Två andra frikänns helt.