TT-Inrikes

Löfven vill göra om reseavdragen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Socialdemokraterna går till val på att göra om reseavdragen så att de baseras på avstånd i stället för som i dag på tidsvinst.(TT)

– Vi vill göra reseavdraget avståndsberoende, sade S-ledaren Stefan Löfven i Sveriges Televisions partiledarutfrågning på tisdagskvällen och hävdade att det kommer att göra skillnad för glesbygdsbor och vara fördelaktigare för dem än för bilpendlare i storstäderna.

Löfven pressades i utfrågningen om att regeringen plussat på indexeringen av bensinskatten, vilket gör att den höjs automatiskt mer än tidigare, mer än prisutvecklingen. Statsministern sade att balansen mellan att göra det möjligt att köra bil på rimliga villkor ute i landet och att försöka styra bort från fossila bränslen är svår.

– Den senaste tidens höjning beror bara till en liten del på politiska beslut, sade Löfven och skyllde på de oljeproducerande ländernas organ Opec.

Hoppas på EU

När S-ledaren frågades ut om den framtida migrationspolitken återkom Löfven till, som tidigare, att han hoppas på en uppgörelse i EU. Före det kan Sverige inte överge den tillfälliga, striktare lagstiftning som infördes för snart tre år sedan.

Han ser inga möjligheter att återgå till generösare regler för familjeåterförening.

– Då skulle fler komma hit, sade Löfven och verkade mena att fler nya asylsökande då kommer att söka sig till Sverige.

– Jag förstår drivkrafterna i att få hit nära och kära, men vi måste ha ett hållbart system och ett system som har folkets stöd, sade Löfven som också hävdade att partiet "inte viker en millimeter från människors rätt att söka asyl".

S aningen till vänster

Löfven återkom flera gånger till S-budskapet om att valet är en folkomröstning om välfärden men hade det tufft att förklara varför vårdköer har ökat under S tid i ledningen av regeringen, trots löften om annat.

När han ombads placera Socialdemokraterna på en höger/vänsterskala, som också hade en skala för traditionell och liberal, satte han fingret nästan i mitten, bara aningen till vänster.

– Vi ska vara där för att alla ska känna att "där kan vi placera oss". Vi är ett parti som kan samla många, det har vi alltid varit, sade Löfven vars parti dock ser ut att tappa sin historiska särställning i valet.