Annons
Nyheter

Tecken på tidiga bofasta samhällen

Världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk finns utanför Sölvesborg i Blekinge. Fyndet är ett tecken på att det fanns bofasta samhällen i Norden långt tidigare än vad man tidigare har antagit - nästan lika tidigt som i Levanten i Mellanöstern.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk finns utanför Sölvesborg i Blekinge. Fyndet är ett tecken på att det fanns bofasta samhällen i Norden långt tidigare än vad man tidigare har antagit - nästan lika tidigt som i Levanten i Mellanöstern.

"Att kunna bevara och konservera en stor mängd mat visar att dessa samlare-jägare-fiskare kunde leva som bofasta och livnära en större population än vad forskare tidigare trott", säger Adam Boethius, doktorand i osteologi vid Lunds universitet och författare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons

Fyndet gjordes vid en utgrävning av en 9 200 år gammal boplats. Tidigare har man trott att människor på de nordligare breddgraderna vid tidpunkten främst levde mobila liv, medan människor i Levanten blev bofasta och började odla och hålla boskap.

Studien från Lunds universitet publiceras i den arkeologiska tidskriften Journal of Archaeological Science.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons