TT-OS

Sydkorea vill ha OS-samtal med Nordkorea

TT-OS Artikeln publicerades

Sydkorea välkomnar att Nordkorea kan tänka sig att delta i vinter-OS i Pyeongchang om en dryg månad. Nu planeras för ett möte inom kort.(TT)

Nordkoreas diktator Kim Jung-Un sade i ett nyårstal att landet är villigt att "vidta nödvändiga åtgärder" för att delta i vinter-OS och öppnade för samtal med Sydkorea.

Sydkoreas svar kom omgående:

– Vi hoppas att Syd och Nord kan träffas och diskutera deltagandet av en nordkoreansk delegation i Pyeongchang-spelen, säger den sydkoreanske ministern för enande, Cho Myoung-Gyon, vid en presskonferens.

– Regeringen är öppen för samtalen oavsett när, var och i vilken form.

Ett datum för samtalen i gränsstaden Panmunjom är den 9 januari. Skulle mötet bli av blir det den första dialogen mellan grannländerna på drygt två år.

Sydkoreas president Moon Jae-In säger att det är positivt att Nordkorea vill delta i OS, som invigs den 9 februari, och att OS kan bli "en banbrytande möjlighet för fred".

Det nordkoreanska konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik har kvalificerat sig men missade det internationella konståkningsförbundets deadline för att bekräfta deltagandet. Paret kan fortfarande delta genom att få en inbjudan från Internationella olympiska kommittén.

Spänningarna på den koreanska halvön ökade under 2017 till följd av Nordkoreas kärnvapenprov.