TT-Utrikes

Åtta erkänner Boko Haram-kidnappning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Åtta misstänkta medlemmar av den militanta islamiströrelsen Boko Haram har erkänt deltagande i kidnappningen av de 270 skolflickor som fördes bort från staden Chibok 2014.(TT)

– Åtta av dem, inklusive en ledare, har erkänt att de deltog i planeringen och kidnappningen av Chibok-flickorna, sade polischefen Abba Kyari när uppgifterna offentliggjordes på onsdagen.

Totalt har enligt polischefen 22 misstänkta medlemmar av terrorgruppen gripits i de omkringliggande områdena nära delstaterna Yobe och Borno i nordöstra Nigeria.

– Det var en välplanerad operation. Vi har övervakat dem mellan sex månader och ett år nu, fortsatte Kyari.

Bortförandet av skolflickorna 2014 har fått stor uppmärksamhet. Många av flickorna som kidnappades lyckades fly några timmar efter att de rövats bort, medan andra frisläppts de efterföljande fem åren, vissa av dem i utbyte mot fängslade Boko Haram-ledare. Omkring 100 skolflickor är fortfarande kidnappade.

Islamiströrelsen har dödat mer än 30 000 människor sedan 2009, i deras kamp för att skapa en islamisk stat i nordöstra Nigeria. Efter en offensiv ledd av nigerianska soldater förlorade terrorgruppen merparten av sitt territorium 2015.