TT-Utrikes

Domstol ogiltigförklarar parlamentsmöte

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Spaniens författningsdomstol har ogiltigförklarat en kommande session i Kataloniens parlament, där regionala ledare väntas utropa självständighet. Landets premiärminister Mariano Rajoy hotar ännu en gång katalanerna.(TT)

Domstolen i Madrid bekräftar att den ogiltigförklarat parlamentsmötet i Katalonien på måndag. Då väntas regionala ledare utropa självständighet från Spanien.

Utslaget är enligt tidningen El País en följd av en begäran från den katalanska grenen av socialistpartiet PSOE, som är emot utropandet av självständighet.

Carme Forcadell, talman i regionparlamentet, säger att domstolsbeslutet skadar yttrandefriheten.

– Jag kommer inte att tillåta censur att komma in i parlamentet, säger hon, men utan att berätta om måndagens session verkligen ska bli av.

"Större skada"

I en intervju med spanska nyhetsbyrån EFE säger Mariano Rajoy ännu en gång att katalanerna måste återgå till lagen och snarast dra tillbaka sin avsiktsförklaring att utropa självständighet.

– Därför att större skada kommer att undvikas på det sättet, säger Rajoy.

När Carles Puigdemont tidigare i veckan efterfrågade medling för att lösa konflikten med Madrid avfärdade Rajoy det hela med att Katalonien först måste återgå till att följa landets konstitution.

Om Puigdemont gör verklighet av planerna på att bryta sig loss från Spanien väntar troligen drastiska åtgärder från centralregeringen.

"Inte rädd"

Men Puigdemont säger sig inte skrämmas av tanken på att bli gripen.

– Personligen är jag inte rädd för det, säger han i en intervju med den tyska tidningen Bild, enligt Reuters.

Ännu har varken den spanska regeringen eller rättsväsendet hotat med detta. Madrid anklagar dock Puigdemont för att ha brutit mot lagen genom att genomföra söndagens folkomröstning om självständighet i trots mot konstitutionsdomstolens förbud.

– Jag överraskas inte längre av vad den spanska regeringen gör. Ett gripande av mig är också en möjlighet, vilket skulle vara en barbarisk sak, säger Puigdemont.

Enligt katalanska myndigheter röstade 90 procent för ja till självständighet. Valdeltagandet var dock bara omkring 40 procent.