TT-Utrikes

Tonåring attackerad av köttätande havsloppor

TT-Utrikes Artikeln publicerades

När 16-årige Sam Kanizay hade tagit ett dopp i havet vid Melbourne i måndags upptäckte han att fötterna var täckta av blod. Nu har havsvarelsen som attackerade Kanizay identifierats - som en "köttälskande" havsloppa.(TT)

Parasiten är ett slags köttätande märlkräfta eller amfipod, skriver The Guardian. Enligt marinbiologen Genefor Walker-Smith är varelserna små, rotande skaldjur som vanligtvis äter död fisk eller havsfågel.

I ABC:s morgonprogram sade hon att märlkräftorna inte utgör någon risk för allmänheten och att det är säkert att fortsätta att vistas i havet. Bett från märlkräftor är vanliga och vanligtvis "känner man dem eller borstar bort dem", enligt Walker-Smith.

Det som ledde till det exceptionella antalet bett på Kanizay var en kombination av en stillastående position, kallt vatten som gjorde hans ben stela, och otur.

– Sam kan ha gått förbi en grupp som åt någonting. Han kan ha stött emot en död krabba och satt i gång dem, sade Walker-Smith.

– Han stod stilla länge i vattnet och vattnet var kallt. Jag tror inte att han faktiskt kände när de bet honom. Det faktum att han bara stod där gav dem massor av tid att haka fast.

Märlkräftor är besläktade med räkor, men de är mindre - mellan 6 och 13 millimeter. De är inte giftiga och deras bett resulterar inte i några långvariga skador. De är allmänt kända som havsloppor.