TT-Utrikes

Utrensning bland turkiska akademiker

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turkiska akademiker förbjuds att lämna landet, och på onsdagen stängdes ytterligare flera tusen anställda inom utbildningssektorn av från jobbet. Spänd väntan råder i Turkiet inför ett "viktigt beslut" som president Recep Tayyip Erdogan utlovat senare i kväll.(TT)

Omkring 6 500 anställda inom utbildningssektorn stängdes på onsdagen av från sina tjänster. Det sker efter det att över 20 000 lärare i privata skolor blivit av med sina yrkeslicenser och över 15 000 anställda inom det statliga skolväsendet stängts av, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Informationen knapp

TT har pratat med en professor vid ett universitet i Ankara, som vill vara anonym. Han berättar att han inte varit på sin arbetsplats under dagen och inte heller vet om någon av hans kolleger drabbats av utrensningarna inom utbildningssektorn.

– Problemet är att är det här är någonting som pågår i denna stund och många av oss förstår inte vad som pågår. Jag har själv ingen kunskap om vad det är som händer, säger han och tillägger att han inte kan kommentera situationen ytterligare.

Sparkar universitetschefer

1 600 chefer inom högskoleväsendet har fått sparken, anklagade för att ha en koppling till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen. President Recep Tayyip Erdogan har anklagat Gülen för att ligga bakom kuppförsöket i helgen. Och under morgonen rapporterade den statliga tv-kanalen TRT om ett förbud för akademiker att resa utomlands.

– Det ser ut som att en häxjakt har inletts, säger en man som studerar vid universitetet i Istanbul till nyhetsbyrån AFP.

– Nu är alla rädda för en så kallad motkupp. Vi läser i medierna att steg tas i den riktningen.

Beslut i säkerhetsråd

På onsdagen samlade presidenten för första gången sedan kuppförsöket det nationella säkerhetsrådet. Han har utlovat att ett "viktigt beslut" ska offentliggöras efter mötet, utan att närmare gå in på några detaljer.

Under onsdagen har den turkiska myndighet som övervakar internet också blockerat Wikileaks. Blockeringen gjordes bara timmar efter det att Wikileaks publicerat nästan 300 000 e-postmeddelanden från Erdogans parti AKP, skriver Reuters.

Tyskland har upprepat sitt fördömande av de hårdnade tagen från Erdogan efter kuppförsöket och framhåller att de "hotar rättssäkerheten".

– Nästan varje dag ser vi nya åtgärder som hotar rättssäkerheten och som struntar i proportionalitetsprincipen. Det är ingen tvekan om att det är mycket oroande, sade en talesperson för regeringen.

På onsdagskvällen sändes turkiska stridsflygplan av typen F-16 ut för att stoppa två av kustbevakningens fartyg, rapporterar flera medier. Fartygen befann sig då på grekiskt vatten.