Annons
Nyheter

Utrikesnytt i korthet

En undersökning visar att nästan varannan fransman vill förbjuda metoden som används för att framställa delikatessen foie gras. Fåglarna tvångsmatas genom ett rör för att levern ska växa.(TT)
Publicerad 20 december 2014

Lagom till jul- och nyårshelgerna höjs röster för att förbjuda framställningen av en av de stora delikatesserna i det franska köket.

Enligt en ny undersökning vill nästan varannan fransman förbjuda metoden som används för att framställa foie gras, som är levern från gås eller anka.

Annons

För att fågelns lever ska växa innan slakt tvångsmatas den med ett rör i en månads tid, vilket gör att stora mängder fett lagras i levern och får den att svälla upp till tio gånger sin naturliga storlek.

I undersökningen, som är utförd på uppdrag av djurrättsorganisationen L214, säger sig 47 procent av befolkningen, varav en majoritet kvinnor, vara emot metoden. Produktionen av foie gras är förbjuden i länder som Danmark, Frankrike och Grekland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons