Gaddafi lovar folket vapen

Utrikes Artikeln publicerades

Muammar Gaddafi dök på fredagskvällen upp i den statliga televisionen, då han höll tal till vad som av bilderna att döma var anhängare som viftade med gröna flaggor. Han lovade tömma vapenlagren och förse folket med vapen.

- Förbered er på att försvara Libyen, manade Gaddafi.

- Vi kommer att slåss och vi kommer att besegra dem, sade han också.

Invånare i Tripoli sade att delar av huvudstaden nu var i oppositionens händer.

EU-länderna ska nu i princip vara överens om att införa sanktioner mot Libyen, enligt AFP. Det handlar bland annat om reseförbud för personer som varit inblandade i våldsamheterna och frysning av finansiella tillgångar. Enligt ett utkast, som TT tagit del av, handlar det även om vapenembargo och förbud att sälja andra varor som kan användas mot befolkningen.

Än så länge nämns inga namn, men en namnlista ska tas fram inom kort.

FN:s råd för mänskliga rättigheter inleder en utredning om våldshandlingarna i Libyen. Rådet rekommenderar också att Libyen utesluts från FN-organet.

Samtidigt har flera libyska diplomater i dag kapat banden till Gaddafi-regimen. En libysk FN-diplomat tillkännagav överraskande på ett möte med rådet för mänskliga rättigheter i Genève att hela FN-delegationen har sagt upp kontakten med Muammar Gaddafis regering.

Libyens delegation till Arabförbundet i Kairo gjorde likadant och förklarade att den nu representerar folkets vilja.

"Vi har anslutit oss till vårt folk i dess rättmätiga krav på förändring och upprättandet av ett demokratisk system, sade delegationen i ett uttalande.

Den i Umeå boende oppositionsaktivisten Shaban Elgale säger till TT att stora demonstrationer pågår i Tripoli och att de rör sig mot det Gröna torget och Gaddafis palats.

- Säkerhetsstyrkor och legosoldater har dödat många men militärpolisen har anslutit sig till protesterna, säger han.

Shaban Elgale säger att det är många som har dött i demonstrationerna efter fredagsbönen, men att han tror att något stort kommer att ske i kväll eller på lördag. Han fruktar samtidigt att sammandrabbningar mellan regimanhängare och demonstranter kan kräva gruvliga offer:

- Det kan bli ett blodbad för folk vill ha bort Gaddafi. De vill störta honom och säkerhetsstyrkorna kommer att slå till hårt.

I dag sköts minst fem demonstranter ihjäl i i Janzur en förort till Tripoli. Demonstrationståget ska ha formats efter fredagsbönen, varpå Gaddafitrogna öppnade eld.

Enligt tv-kanalen al-Jazira har två dödats och flera skadats i olika stadsdelar i Tripoli på fredagen.

Samtidigt byter nu allt fler libyska myndighetspersoner fot i konflikten och ansluter sig till oppositionen. I staden al-Zawiya finns det inga regimtrogna soldater kvar, uppger ett vittne enligt Reuters. al-Zawiya ligger bara fem mil väster om Tripoli. Hamnstaden Misrata, 20 mil från huvudstaden, uppges också vara utom Muammar Gaddafis kontroll.

I al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli, har minst 17 personer dödats och över 150 skadats. Det berättar läkare på ett provisoriskt sjukhus i staden för tv-kanalen CNN.

En läkare i staden Benghazi som kontrolleras av protesterande regimkritiker uppger att dammet efter striderna har lagt sig i staden men att arbetet med att vårda skadade och begrava döda fortsätter.

- Under den gångna veckan har minst 200 människor dött och oräkneliga har skadats. Det är hundratals och åter hundratals, säger han.

Från Egypten kom tidigare i veckan sändningar med medicin och sjukvårdspersonal, som uppges hjälpa till i arbetet.

Timo Saressalo, vd för det finska resebolaget Starlight Tours, berättar för nyhetsbyrån FNB att omkring 5 000 människor slagit läger på platsen att det saknas mat, vatten och tillgång till toaletter.

Saressalo kom efter att ha köat i över ett dygn med ett plan till Aleppo i stället. Enligt honom landade en mängd utländska militärplan på flygfältet hela tiden. "Trängseln på fältet var farlig."

Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton överväger EU "begränsade åtgärder" mot Libyen.

Frankrike och Storbritannien har dessutom föreslagit FN:s säkerhetsråd att anta en resolution om att införa ett vapenembargo och ekonomiska sanktioner mot Libyen, samt vända sig till Internationella brottmålsdomstolen för att klargöra om brott mot mänskligheten begåtts av landets ledare under det nu pågående upproret.