Ystad

Anställd åtalas för att ha planerat McDonalds-rånet

Ystad Artikeln publicerades
Kniven som användes vid rånet var drygt 35 centimeter lång. Bild från förundersökningsprotokollet.
Foto: Polisen
Kniven som användes vid rånet var drygt 35 centimeter lång. Bild från förundersökningsprotokollet.

Två personer åtalas för rånet mot McDonalds i april. En av de jobbade i köket när rånet genomfördes.

De två männen, 48 och 36 år gamla, åtalas båda för rånet. Under knivhot tvingade 48-åringen till sig 5 800 kronor av en kvinnlig anställd på restaurangen.

Rånet genomfördes tidigt på morgonen 12 april i år.
Foto: Carl Johan Engvall
Rånet genomfördes tidigt på morgonen 12 april i år.

Enligt åtalet har de två männen – som för övrigt är skrivna på samma adress i Ystad – kvällen innan gemensamt planerat rånet. Den 48-åriga mannen har morgonen därpå tagit sig till restaurangen med en kniv som tillhörde 36-åringen.

36-åringen arbetade vid tillfället i köket och när 48-åringen under knivhot tvingade in den kvinnliga anställde till kontoret för att öppna kassaskåpet ställde sig 36-åringen precis utanför kontoret. Rånaren försvann därefter springande från platsen. Enligt åklagaren skulle rånbytet delas mellan de båda männen.

48-åringen erkänner brott, men 36-åringen förnekar inblandning. Åklagaren yrkar i andra hand på att 36-åringen ska dömas för medhjälp till rån eftersom han har försett sin kompis med kniven och på annat sätt hjälpt honom med råd inför utförandet.

Rånaren med kniven och väskan med pengarna i sin högra hand lämnar restaurangen.
Foto: Polisen
Rånaren med kniven och väskan med pengarna i sin högra hand lämnar restaurangen.

36-åringen har i förhör lämnat olika versioner av händelseförloppet. Han har hävdat att rånaren hade utländsk brytning, en uppgift som han sen ändrade till att han pratade Malmödialekt. Hans första uppgifter om hur han bara såg rånaren bakifrån har visat sig inte stämma utifrån de övervakningsfilmer från händelsen som finns. Det anses därmed inte trovärdigt att han inte skulle känna igen rånaren som den person han delar sin lägenhet med.

Enligt uppgifter från kvinnan som utsattes för knivhotet verkade det som att rånaren väl kände till lokalerna. Hon reagerade också på att den 36-åriga kollegan verkade så lugn efter rånet. Direkt efter att rånaren hade lämnat restaurangen expedierade han en kund i drive-in-luckan.

Kniven och väskan som rånaren använde för att bära med sig rånbytet hittades senare på en industritomt vid Erik Dahlbergsgatan.

I samband med rånåtalet åtalas de båda männen också för ringa narkotikabrott. Båda männen hade spår av amfetamin och metaamfetamin i kroppen när de greps senare – samma dag som rånet begicks.