Annons

Avskaffa ränteavdragen, de är socialism för de rika

Det är rimligt att ränteavdragen trappas ned eller ännu hellre avskaffas. Varför ska den med miljonlån på fina villor få rabatt på inkomstskatten? Avskaffade skattesubventionerade på lån kan med fördel finansiera sänkta inkomstskatter.
Publicerad 27 februari 2019 • Uppdaterad 26 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Den som tar miljonlån för att bo fint kan gott och väl betala den fulla räntekostnaden för sina lån, utan att blanda in skattebetalarna i ekvationen.
Den som tar miljonlån för att bo fint kan gott och väl betala den fulla räntekostnaden för sina lån, utan att blanda in skattebetalarna i ekvationen.Foto: Hasse Holmberg / TT

Diskussionerna om den kommande skattereformen, som utlovas i Januariavtalet, fortsätter och en nedtrappning av ränteavdragen kan inte uteslutas, enligt en TT-intervju med Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S) som publicerades under tisdagen.

Om ränteavdragen trappades ned skulle det framför allt innebära en positionsförflyttning för Socialdemokraterna som tillsammans med Moderaterna utgjort bromskloss när det gäller frågan om ränteavdragens framtid – alla andra partier har tidigare föreslagit att ränteavdragen i någon form trappas ned. Men de två stora S och M har för allt i världen inte velat komma i konflikt med de stora väljargrupper som har stora bostadslån.

Annons

Att förändra ränteavdragen må dra ned mungiporna på hushåll som dragit på sig stora lån, framför till följd av de höga bostadspriserna, men det är både statsfinansiellt klokt och en rättvisereform.

För statskassan är ränteavdragen en tickande bomb. I takt med att räntorna ökar kommer också statens kostnad för avdragen att öka. Och när det händer kommer effekten att bli dramatisk till följd av hushållens höga skuldsättning – som ränteavdragen tillsammans med den rekordlåga räntan har varit med och skapat.

För några år sedan, 2017, gjorde Konjunkturinstitutet en prognos över statens kostnader för ränteavdraget de kommande åren. Enligt denna prognos väntas svenskarnas ränteavdrag kosta staten dubbelt så mycket 2021, alltså 34 miljarder kronor. År 2023 är kostnaden 47 miljarder kronor. Och om mindre än tio år, år 2026, är kostnaden hela 61 miljarder kronor (SvD den 27 september 2017). Det är inte lite pengar. Vad ska dessa pengar tas ifrån? Från välfärden?

Det finns givetvis mycket bättre saker samhället kan använda dessa resurser till än att lånesubventionera människors dyra bostadsrätts- och villaköp eller för den delen konsumtionslån i form av kreditkort och sms-lån. Den som tar miljonlån för att bo fint kan gott och väl betala den fulla räntekostnaden för sina lån, utan att blanda in skattebetalarna i ekvationen. Ränteavdragen, eller mer sanningsenligt benämnt: lånesubventionerna, är socialism för de rika.

Hur en framtida nedtrappning kan se ut kan man givetvis diskutera. Rimligt är att en nedtrappning, eller ännu hellre ett avskaffande, sker etappvis över lång tid. Då får skuldsatta hushåll gott om tid på sig att anpassa sig i små steg över lång tid. Det är också klokt att påbörja detta i en tid när räntorna är låga.

Exakt hur de ökande intäkterna ska användas kan också diskuteras men framför allt bör de användas till att sänka de höga inkomstskatterna. Då kompenseras hushållen för de ökande räntekostnaderna samtidigt som sänkta inkomstskatter ökar sysselsättningen och antalet arbetade timmar i ekonomin. Det är högst rimligt att staten uppmuntrar människor att arbeta mer, snarare än att de skuldsätter sig.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons