Johan Gustafsson: Den som letar skatteslöseri behöver inte leta länge

Gästkrönika Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Persson

Som Slöseriombudsman har jag ständigt att göra. Men allra helst skulle jag vilja kunna avveckla mig själv.

Skattepengar kan användas på rätt sätt till rätt saker, som skola, vård och omsorg av våra gamla. Men nästan varje dag uppmärksammar Slöseriombudsmannen nya exempel på hur kommuner, myndigheter och politiker slösar med våra skattepengar.

Låt mig ge er några exempel från de senaste veckorna:

– Norrköping köpte fem robotar till skolan för 375 000 kronor. Det enda problemet var att eleverna inte kunde använda dem. De levererades med ett enda program – en taichi-övning. Det finns inga leverantörer av andra program och kommunen har inte kompetensen att programmera robotarna själva. Flera andra kommuner har köpt in samma typ av robotar.

– Malmö gav en PR-byrå i uppdrag att skapa ett soundtrack till staden med ljud inspelat runt om i kommunen. Kostnad: 364 000 kronor.

– Den tidigare stadsdirektören i Stockholm får 6,4 miljoner för att inte jobba, efter att det tidigare finansborgarrådet Karin Wanngård (S) förlängt hennes kontrakt trots att det redan fanns en ersättare.

– En tredjedel av de elbilar som staten subventionerar med elbilsbonus exporteras inom något år till Norge. I år handlar det om bidrag för över 400 miljoner.

– Världens längsta skidtunnel under ett berg i Bräcke utsågs nyligen till årets tredje värsta slöseri i Slöseriombudsmannens tävling årets värsta slöseri. Nu betalar kommunen en entreprenör 220 000 kronor om året för att slippa driva anläggningen man byggt för skattepengar.

– Regionrådet i Norrbotten köpte två speldatorer för sammanlagt 100 000 kronor trots att han redan hade fått ny dator och läsplatta. Själv menade han att ”det är en självklarhet i mitt jobb, där det är krav på att i stort sett ständigt vara uppkopplad”.

– Helsingborg har lagt upp en filmserie i åtta delar på Youtube om hur man kan använda post it-lappar. Någon kanske tycker att det låter lite kul, men är det verkligen en kommunal uppgift?

Inte sällan viftas exempel som dessa bort som enskildheter eller olycksfall i arbetet. Men det pågår en systematisk misshushållning med våra gemensamma resurser som i grunden beror på att ingen tar ansvar när någon annan betalar. Och det handlar faktiskt inte bara om småsummor som försvinner på kommunala tokigheter eller felprioriteringar på myndigheterna.

En vanlig polis eller sjuksköterska betalar över halva sin lön i skatt om arbetsgivaravgifter och skatt på konsumtion räknas in.

Det är mycket pengar och tills politiker och tjänstemän hanterar våra gemensamma resurser lika varsamt som om vi hade spenderat dem själva kommer jag fortsätta jakten på slöseri. Även om det bästa förstås vore om det inte behövdes någon SlösO...

Johan Gustafsson är Skattebetalarnas Slöseriombudsman.

 

Läs gärna också:

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.