Annons

Klarar du en vinter utan el?

Slås elnätet ut kollapsar samhället. SVT nya serie ”Nedsläckt land” berättar om vad som händer i samhället när vi blir utan ström. Då förväntas vi i princip klara oss helt själva. Frågan är: skulle vi klara av det?
Publicerad 25 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Om elen slås ut stannar tågtrafiken, bensinpumparna slutar fungerar och ditt betalkort blir värdelöst.
Om elen slås ut stannar tågtrafiken, bensinpumparna slutar fungerar och ditt betalkort blir värdelöst.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att slå ut det svenska elnätet är det enskilt mest effektiva sättet för att förlama hela samhället. I tisdags berättade Fredrik Blix, lektor vid Stockholms Universitet och expert på cybersäkerhet, att det pågår förberedelser för att utsätta Sveriges elnät för en attack. Främmande makt kartlägger vår IT-infrastruktur, i syfte att slå ut det svenska elnätet (SVT den 19 februari).

Utan el stannar Sverige. Samhället kollapsar. Men vad händer egentligen konkret vid en total nedsläckning? I SVT:s senaste serie “Nedsläckt land” visas ett experiment där en solstorm träffar jordens atmosfär och all el slås ut. Vi får följa en grupp personer som blir placerade i två olika hus på landsbygden: ett är ett modernt högteknologiskt hus, där allt är styrt av teknik. Det andra är en gård på landet, med braskamin inomhus och grönsaker i trädgården.

Annons

Det första du märker är att ljuset släcks, TV:n går inte att slå på, mobilen går inte att ladda, spisen går inte att använda. På gatan har gatlyktorna släckts och trafikljuset är mörka. Tågtrafiken stannar, bensinpumparna fungerar inte och ditt betalkort är värdelöst. Maten i affärerna ruttnar snabbt på grund av att elförsörjningen i kylarna slås ut. Djurhållningen kommer att påverkas. Bönder kommer inte kunna att fodra sina djur och de kommer efter tag att dö. Sjukhus går omedelbart in på reservel, men den räcker inte i all evighet. Dessutom skulle lagren med mediciner och förbrukningsmaterial ta slut inom några dagar. Apoteken har ju inte längre några större förråd.

Om du bor där det är flack mark har du tur. Då kommer det att vara lättare för vattnet att pumpas ut till hushållet. Men på motsvarade sätt kommer avloppsvattnet ha svårare att rinna bort. Samhället ligger i mörker och du har du ingen aning om vad som pågår, eller hur länge det kommer att pågå.

Samhället är fullständigt beroende av el, och samtidigt i praktiken helt oförberett för en längre kris, jämfört med för bara några decennier sedan. Lantbruket har gått med minskat lönsamhet i många år. Utgångsläget vid en stor samhällsstörning är således avsevärt sämre än det var för några decennier sedan. De förråd som fanns under Kalla kriget tog decennier att bygga upp men gick mycket snabbt att montera ner. Då var vi förberedda ifall det skulle ske en handelsstörning. Då hade apoteken medicinlager och det fanns lager av mat. I dag finns knappt några beredskapslager alls. Vi har kort och gott förväntat oss att världshandeln ska fixa det, och därför skickas enbart en exakt mängd produkter till exakt de som behöver dem.

Och den här typen av utbredd elstörning har faktiskt skett ganska nyligen. Under 2015 och 2016 attackerades elnätet i Ukraina och flera hundratusen personer blev drabbade i Kiev. Då misstänktes att ryska hackergrupper låg bakom attacken.

Nu ska dock FRA, Säpo, Försvarsmakten och MSB lägga fram ett förslag för ett nytt nationellt cybercenter. Förslaget ska presenteras innan sommaren och ska vara en samordningsenhet för försvar mot cyberattacker. Gott så.

Men utöver detta, så har alla medborgare ett eget ansvar. Vi ska klara oss själva i en vecka utan hjälp från det offentliga. Det finns andra som behöver dessa resurser mer. Då är det också viktigt att vara förberedd, och ha mat, vatten och kommunikationsmöjligheter hemma.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons