Annons

Carolin Dahlman: Mörka inte vad välfärden faktiskt kostar

Skola, vård och omsorg kan verka nästan gratis, men kostar i själva verket massor. Vi borde tydligare informeras om priset och dessutom tydligare få se vad vi betalar i skatt.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 21 februari 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En vän visade mig fakturan för hennes fem dygn på BB. 500 kronor fick hon betala, och då ingick tre mål mat om dagen. Hon kommenterade: ”Undrar vad det kostar egentligen?”

Det är sunt att undra; det borde fler göra. Då kanske vi skulle inse varför det är så viktigt att politiker inte slösar bort pengarna på trams, samt få större respekt för allt som ges till oss ”gratis”. Jag tror att det skulle leda till mindre missbruk och dessutom ge insikt om vad det är värt att få leva i vårt land.

Annons

I Region Skåne kostar en normal förlossning nämligen ungefär 28 000 kr. Om den blir komplicerad kan prislappen bli cirka 73 000 kr. Alltså aaaaaningen mer än 500 kr.

Det kostar bara 200 kr att besöka en husläkare och 300 kr att träffa en specialist för exempelvis astma eller hudproblem. Den som behöver gå ofta betalar max 1 150 kr årligen, så i princip skulle man kunna gå till husläkare varje dag under ett år till en kostnad om 3 spänn per besök.

Men det skattebetalarna pungar ut med är betydligt mer. Schablonkostnaden för att besöka en husläkare kostar 1 641 kr för dem (oss).

Den som har fått lunginflammation behandlas i 10-24 dagar, till en kostnad om 37 581–67 202 kr vid SUS. För det betalar patienten 1 000–2 400 kr då slutenvård kostar 100 kr per dag de 30 första dagarna. För alla under 20 år är det gratis.

Den som känner ångest kan tack och lov få hjälp med det. Skattebetalarna betalar 3 200 kr för ett första besök, medan patienten betalar 200 kr. Om man behöver slutenvård kan det kosta upp till 30 000 kr.

Bryter man benet kostar första besöket skattebetalarna 3 000 kr och slutenvård 70 000 kr. Patienten själv betalar några hundringar.

Vi har en sjukvård i världsklass och hade vi varit födda i en annan tid skulle säkert många av oss ha legat i graven nu, inte sällan på grund av sådant som idag betraktas som ofarligt. Men vården är inte gratis.

Inte skolan heller. Inte förskolan. Inte skolmaten, hemtjänsten eller mormors serviceboende. Inte parker, bussar eller poliser. Det vi bidrar med vid besöket är symboliska pyttesummor.

Det skulle vara bra om fler blev medvetna om detta. På samma sätt borde alla lönespecifikationer innehålla information om vad arbetsgivaren har betalat för ens insatser, och alla inköp i butik borde beskrivas exklusive moms. Alla satsningar som tidningar skriver om borde följas av information om kronor.

Skatterna är tyvärr så anonymiserade att många betalar och tar emot utan eftertanke. Det vore bra för oss alla om vi tvingades tänka. Skattetrycket är trots allt 44,3 procent. Nästan högst i världen.

Annons
Annons
Annons
Annons