Annons

Trygghet ska inte vara en klassfråga

När ordningsmakten inte har tillräckliga resurser blir trygghet och säkerhet en klassfråga. I stället för trygghets-rut borde polislönerna höjas. Först då kommer vi att få fler poliser.
Publicerad 13 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Nej till trygghets-rot. Ja till höjda polislöner. För jämlikhetens skull.
Nej till trygghets-rot. Ja till höjda polislöner. För jämlikhetens skull.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under tisdagen rapporterade Dagens industri att det råder strålande tider för den svenska säkerhetsbranschen (Di den 12 februari). En sammanställning från branschorganisationen visar att drygt 575 000 svenska hushåll hade ett uppkopplat hemlarm 2017 genom något av dess anslutna medlemsföretag. De senaste fem åren har marknaden haft en årlig tillväxt på 4–9 procent.

Förklaringen är den ökande otryggheten i samhället. I den nationella trygghetsundersökningen, vars senaste upplaga presenterades häromveckan, uppger 28 procent av befolkningen att man oroar sig för bostadsinbrott. Det är en ökning med runt tio procentenheter sedan 2007.

Annons

Och detta lär vi ser mer av framöver. I januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna oh Centerpartiet utlovas att rut-avdraget ökar och omfattar fler tjänster, däribland omnämns ett rut-avdrag för trygghetstjänster i punkt 16. Blir ett ”trygghets-rut” verklighet lär vi i än högre grad se grannar gå samman för att tillsammans anlita väktare för att patrullera deras villaområden eller byar.

De grannar som har råd det vill säga. För privata trygghetstjänster, oavsett om de medför skatteavdrag eller ej, kommer bara dem till del som har råd att betala. De som inte kan betala för sin egen personliga väktare eller ett dyrt hemlarm blir utan. Trygghet och säkerhet är på god väg att helt enkelt bli en klassfråga.

Det är en ojämlikhet som varken liberaler, socialister eller konservativa kan acceptera. Personlig säkerhet och trygghet liksom skydd av egendom tillhör statens fundamentala kärnuppgifter och ska garanteras alla medborgare, oavsett tjocklek på plånboken. Ett samhälle där ordningsmakt och tillgång till rättsstat är en klassfråga är ett djupt orättvist samhälle.

Här är vad Löfven och hans regering borde göra. I stället för att lägga skattepengar på att finansiera privata säkerhetstjänster borde regeringen ge upp sitt envisa motstånd när det gäller polisernas löner. Polisyrkets attraktivitet måste höjas.

Lönefrågan är helt central om vi vill ha fler poliser. Att bygga ut polisutbildningarna räcker inte. Redan i dag har polisutbildningarna mycket svårt att fylla platserna eftersom inte tillräckligt många med rätt kvalifikationer vill börja där. Ska unga lockas till polisyrket måste polislönerna höjas. Att enbart ge Polismyndigheten större anslag för att anställa fler poliser fungerar inte heller, om allt för få vill jobba till de låga löner som erbjuds. Högre löner skulle leda till att färre poliser börjar arbeta med annat och kunna locka tillbaka dem som redan bytt yrke.

Stoppa trygghets-rut i soptunnan där det hör hemma och se i stället till att vi får en ordningsmakt som fungerar. Gör det för jämlikhetens skull, Löfven!

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons