Annons

Carolin Dahlman: Sura tonåringar med plakat räddar inte vårt klimat

15 mars strejkar elever runtom i världen för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg. Men det vore bättre om barnen gick i skolan, för den som vill rädda världen har bättre nytta av utbildning än av plakat.
Ledare • Publicerad 14 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Jag må låta som den tråkiga Prussiluskan som ville styra Pippi när jag säger att unga ska gå i skolan och inte strejka. Men faktum är att barn som vill göra skillnad bör sitta kvar i klassrummet och studera i stället för att sitta på backen under simpla skyltar och pressa politiker utan att själva ha några lösningar.

De borde skaffa sig robusta kunskaper för att längre fram i livet bli ingenjörer, biologer och företagsledare som kan förändra på riktigt. Uppfinna, skapa, tänk nytta. Framtidens barn vinner mer på att dagens pluggar och kommer fram med nya kärnkraftverk eller transportlösningar än om de skolkar, strejkar och skäller.

Annons

Att vara en kropp bland många i ett demonstrationståg är dessutom oerhört svagt engagemang. Det kräver ingen ansträngning alls; man kanske måste stå utomhus och frysa en stund, men hjälper det klimatet?

Om de unga vill göra något i nuet kan de lyssna till svenskaläraren och bli bättre på att skriva insändare. De kan påverka skolan att ta in mindre kött eller blänga surt på Thailandsresenärer på Arlanda. Och om de vill strejka kan de göra det på sin fritid.

Skolplikten finns faktiskt av en orsak och den dag vi börjar rucka på den för diverse trendiga projekt är skolan än närmare kaos än den redan är. Vad kommer annars härnäst? Strejk mot Trump? Mot krig? Mot allt dumt?

Det är bra att vissa skolor har informerat vårdnadshavare om skolplikten inför 15 mars, när världens barn ska lämna skolbänkarna och strejka. Det är bra att en skola i Lund hotat med att dra in studiemedel om eleverna inte kommer. Det gäller att vara tydlig och bestämd, inte svaja i vinden.

Greta Thunberg har blivit en idol för sitt engagemang för klimatet. Hennes kunskaper och mod är imponerande; inte många 16-åringar ägnar timmar åt att läsa och lära eller sitta på backen utanför riksdagshuset. Men den svans av demonstrerande ungdomar som härmar henne kan göra mer för klimatet om de går i skolan än om de går i demonstrationståg.

Nu har hon nominerats till Nobels fredspris, vilket andas populism och dyrkan av den hippaste personen just nu. Det är bekymrande att vuxenvärlden ser på henne med sådan fascination, men sällan med kritiska frågor. Flickebarnet är ju så rart när hon talar inför gubbarna, tänker en del. Många svenskar får rosiga kinder av att en svensk får internationell uppmärksamhet. Och hon ett underbarn!

”Folk får ofta dåligt samvete när det är ett barn som säger saker”, sa Thunberg själv i Skavlan. Ja, hon vet att hon bedöms med andra måttstockar. En 45-åring som hade hållit samma tal hade ansetts banal.

Jag står för att vara som Prussiluskan, för Pippi skulle sannolikt ha blivit en analfabetisk bag lady om hon hade fortsatt skutta omkring. Att ställa krav är att bry sig.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons