Jörgen Svensson: Borde inte bry mig – men som jag stör mig

Debatt Artikeln publicerades

”Ibland har mainstream media riktigt rätt”. Jag borde inte bry mig, men som jag stör mig.

Foto: Jörgen Svensson

För knappt två veckor sedan publicerade vi ett välskrivet reportage av Johannes Lindén, en av våra Bromöllareportrar, som båda för övrigt gör ett briljant jobb som lokalreportrar. Johannes reportage handlade om Mannes Bilverkstad i Sölve, lite lätt i utkanten av vårt spridningsområde, men ändå inom rimligheten gräns.

Mannes Bilverkstad, med dess ägare Philip Salonen i spetsen, har utvecklat en alldeles speciell kompetens om en bilmodell som inte längre tillverkas, den senaste generationen av Saab 9-5 som slutade tillverkas 2011. Reportaget fick stor uppmärksamhet i Saab-fantastkretsar och delades friskt i sociala medier. Välförtjänt uppmärksamhet, vill jag påstå. Dels för att reportaget var bra, dels för att det är en särdeles rolig firma.

”Ibland har mainstream media riktigt rätt”, skrev en person på Facebook. Jag vet att jag naturligtvis inte borde bry mig, men kunde ändå inte låta bli att störa mig på den nonchalanta och nedvärderande formuleringen. Så jag ställde en fråga om vad killen egentligen menade, tänkte att det inte kunde passera. ”Ibland”? ”Mainstream media”?

Mainstream är ett engelskt ord och betyder ungefär huvudströmning. I det här sammanhanget skulle man kunna säga att just det här mediet, en tidning, riktar sig till en majoritet av befolkningen och därför skulle kunna anses vara ”mainstream media”. Ungefär så, antar jag.

Men i ett nedvärderande syfte, som den här killen var ute efter, betydde det ”gammelmedia”. Och ”ibland” kunde det då alltså bli rätt. Just den här attityden möts man inte av väldigt ofta, men det händer och oftast skakar man bara på huvudet och går vidare. Nån enstaka gång gör man det inte.

Som om det vore något konstigt att en yrkesarbetande reporter och fotograf, i det här fallet den meriterade Tommy Svensson, gör ett riktigt bra reportage som publiceras av ett seriöst medieföretag. Ett reportage befriande fritt från särskrivningar, stavfel, syftningsfel och rent trams.

”Ibland”. ”Mainstream media”. Jag stör mig fortfarande. Men nu är det helg!

Så trevlig helg!

'

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.