Jörgen Svensson: Skadeglädje blir vi aldrig överens om

Kristianstad Artikeln publicerades

Det är inte lätt att driva idrottsförening. Mycket kan gå fel. Olyckskorpar kraxar. Men nog är det roligare att tänka att det ska gå bra än att det inte ska göra det.

KFC-jubel efter mål i hemmamötet mot Karlskrona.
Foto: Bosse Nilsson
KFC-jubel efter mål i hemmamötet mot Karlskrona.

Jag tillhör dem som aldrig tippar förlust för ett lag jag håller på. Spelar Sverige tror jag på seger. Hade visserligen aldrig ens i mina vildaste fantasier trott att det svenska landslaget skulle skåpa ut Mexiko med 3-0 och dessutom som lök på laxen skicka självaste världsmästarna Tyskland ut ur VM.

När Kristianstads DFF går in på plan är tipset alltid seger, som på söndag borta mot Djurgården. Spelar Kristianstad FC tror jag på tre poäng. Allt annat är på något sätt emot min natur. Det är helt enkelt roligare att tänka att det ska gå bra än att det inte ska göra det.

Det ekonomiskt tungt belastade KFC spelar på söndag en av årets viktigare matcher hemma på Kristianstad Fotbollsarena mot Mjällby AIF. Dels kan tre poäng ge ett betryggande avstånd till strecken i botten, dels kan matchen med en god publiktillströmning ge intäkter som åtminstone på kort sikt håller klubben flytande.

Idrottsföreningar som siktar uppåt och spänner bågen löper alltid en risk. En satsning, alltid förknippad med betydande ekonomiska risker, kan gå fel. Det har gått käpprätt åt skogen för KFC, vi kan vara överens om det, men vi kommer aldrig att vara överens om den skadeglädje som jag kan ana.

Jag har ingen direkt insyn i KFC:s ekonomi, inte mer än det jag läser mig till på denna tidnings sportsidor, men kan konstatera att det kunde sett bättre ut. Skulderna ser verkligen oroväckande stora ut, men det ska inte vara värre än att det går att reda ut.

Så sent som för två år sedan var krisen i KDFF total. Olyckskorparna kraxade även då. Elitlicensen hängde på en mycket skör tråd och i tabellen var läget prekärt. I sista minuten sköt ett gäng sponsorer till den dryga miljon som krävdes för att säkra elitlicensen och i sista omgången, hemma på ett svinkallt och regnigt Vilans idrottsplats (jodå, jag var där, har sällan eller aldrig frusit så) säkrades det allsvenska kontraktet. KDFF-tränaren Elisabeth Gunnarsdottir hade ett finger med i spelet både på och utanför plan. Hennes insats för den föreningen kan inte överskattas.

KDFF ligger i dag på fjärde plats i den allsvenska tabellen.

I början på 2000-talet, vi pratar alltså runt 20 år sedan, var en annan förening i djup ekonomisk kris. Den föreningen heter IFK Kristianstad. Den så, med all rätt, hyllade och älskade föreningen IFK Kristianstad. Olyckskorparna kraxade - då också.

Rubrikerna handlade om miljonsmällar, kronofogden, obetalda hyror och leverantörsskulder. Inte helt olik den situation som KFC befinner sig i dag.

Det redde upp sig för IFK, kan vi väl konstatera.

På söndag kväll går jag på fotboll och ser KFC mot Mjällby. Tar nog nån lott extra.

Jag tror förresten på seger för KFC.

Trevlig helg!