Varg som sköts var välkända ”Snapphanen”

Kristianstad Artikeln publicerades
Vargen fångade på bild av en viltkamera 2016.
Foto: LE Carlsson, Länsstyrelsen Skåne
Vargen fångade på bild av en viltkamera 2016.

Den varg som sköts under en jakt i augusti i år var självaste ”Snapphanevargen” – vargen som i flera års tid vandrat i nordöstra Skåne och i Kronobergs län.

– Vi konstaterar att det är den här skygga hanvargen som vi har haft i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län i fem år, och som vi har DNA på, säger Tom Espgård, en av de ansvariga för viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Vargen sköts vid 09-tiden på morgonen den 16 augusti under en jakt i nordöstra Skåne. Det var en man i 35-årsåldern som satt på pass vid ett kalhygge utanför Lönsboda som avfyrade skottet. Jägaren har uppgett att han uppfattade djuret som en räv.

Polis skickades till platsen som spärrades av och jägarens vapen beslagtogs. Jägaren misstänks för grovt brott mot jaktlagstiftningen och polisutredningen pågår fortfarande.

Hur vanligt är det att en varg blir skjuten på det här sättet?

– Det är väldigt ovanligt. Det är inget jag varit med om tidigare, säger Tom Espgård.

Vargen har nu varit på obduktion hos Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Därefter gjordes en DNA-analys av Vildskadecenter inom Sveriges lantbruksuniversitet i Grimsö. Det visade sig då att det rör sig om just ”Snapphanevargen”, vars spillning Länsstyrelsen Skåne tagit många prover på de senaste åren.

– Vi har ett 20 tal spår av den här individen och är inte särskilt förvånade över resultatet, säger Tom Espgård.

Vargen fick sitt namn ”Snapphanevargen”, för att den verkade vara mer eller mindre bofast i gränsregionen.

– Vi har betecknat den som stationär, den har uppenbarligen trivts i området. Det är lite speciellt att han valde att slå sig ner här.

Totalt finns runt 500 vargar i Sverige.