Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: S vill få dig att tro att allt är frid och fröjd

Men har de rätt? Och vad händer om ledande politiker tystar kritiker med sirensång?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 21 juni 2018
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

I våras besökte Stefan Löfven (S) ett äldreboende i Haninge för att tillsammans med Kommunal presentera ett förslag om gratis kläder till personalen. Han gick runt bland de gamla och pratade – sannolikt i syfte att få ett tack, en klapp på axeln. Men så mötte han en dam som sa: ”De sa åt oss att säga att det är jättebra. Men det kan man inte göra för det är fel här också” (Rapport 8/3).

Hennes klarspråk väckte ett fniss hos många. Men egentligen är det sorgligt att S verkar vilja ge sken av att allt är fina fisken och ”alla” håller med om det.

Annons

Debattören Rebecca Weidmo Uvell avslöjade på sin blogg i veckan att S stryper debatten på sina olika Facebooksidor. Hon hade testat att skriva sakliga, men kritiska, kommentarer på olika sociala plattformar, men kommentarerna doldes snabbt. ”Jag testade att kommentera på ett inlägg om ett sjukhus i Lund den 31 maj. Det tog någon timme, sedan var min kritiska kommentar dold från tidslinjen så att bara jag kan se” (18/6).

Det är som att det följer ett mönster i dagens Sverige. I en artikel i Dagens Nyheter om hur anhöriga uppträder hotfullt mot personalen på Malmös akutsjukhus, sa sjuksköterskan Niklas Fernö – som sover med ett basebollträ i aluminium under sängen av rädsla för att hoten mot honom ska infrias: ”Jag vet inte om samhället vill höra detta. Ibland känns det som att alla vill tro att allt bara tuffar på” (DN 13/1).

Det är nog mänskligt att vilja blunda för det svåra om man inte har lösningar. Den som är maktlös vill ofta hellre försköna den krassliga verkligheten än erkänna sin brist på motmedel och bot. Men de som sitter vid makten behöver våga visa ledarskap, ha mod att se problem och ta debatter med kritiska röster.

Men nu är det snart val, så de är förståeligt att S vill göra sitt bästa för att folk ska tro att allt är under kontroll. Få makthavare vill ju erkänna misslyckanden i ett kritiskt skede när rösterna snart ska räknas. Därför spjärnar de envist emot när de negativa nyheterna flimrar förbi på tv:n eller kritiker ifrågasätter i kommentarsfälten.

Apropå Donald Trumps uttalande om Sverige (Last night in Sweden) påpekade Löfven till exempel snabbt att det visst finns utmaningar ”men att det går väldigt bra i internationella rankningar i frågor som jämställdhet, mänsklig utveckling och konkurrenskraft”.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors det viktigt för regeringen att visa att det går bra för Sverige och att man har läget under kontroll, eftersom det har betydelse för den inhemska politiska debatten. ”Vårt lilla exportberoende land är betjänt av att uppfattas som ett land man kan ha förtroende för, kommenterade Henrik Selin på Svenska Institutet (SVT 25/2 -17).

Allt är inte elände. Sverige hamnar i topp bland 12 EU-länder när det kommer till medicinska resultat och effektivitet (SKL 5/6). Men samtidigt sköts tre personer till döds i Malmö i måndags kväll, så allt är uppenbarligen inte heller halleluja, tjo och tjim, frid och fröjd in Sweden.

Eller? På torsdag ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera Finansdepartementets prognos för det ekonomiska läget. En gissning är att det kommer att se superdupertoppenbra ut. Vad tror du?

Läs Rebecca Uvells svar på kritiken

Annons
Annons
Annons
Annons