Ingen pensionär ska förlora på att ha arbetat och sparat

Ledare Artikeln publicerades
Månadens sista kronor?
Foto: Henrik Montgomery/TT
Månadens sista kronor?

Många har alldeles för låga pensioner. Men de som har arbetat och sparat ska alltid få ut något extra för det. Och aldrig förlora.

Pensionsgruppen, med regeringspartierna och Alliansen, har kommit överens om att höja de lägsta pensionerna. Grundskyddsutredningen är inte helt färdig, men Dagens Nyheter har presenterat huvuddragen. Det kan tyckas enkelt och rättvist att ge mer till dem som har lägst pensioner. Men som systemet är uppbyggt uppstår flera problem. En del av dem tycks pensionsgruppen ha försökt hantera, medan andra märkligheter verkar bestå.

Garantipensionen, den som finansieras via statsbudgeten och inte är beroende av tidigare arbetsinkomst, ska drygas ut med ett tillägg på som mest 1 000 kronor för dem med allra lägst pension. Tillägget ska man inte behöva ansöka om. Exakt vad det betyder återstår att se, en generell höjning vore enklare att förklara.

Den andra åtgärden är höjt bostadstillägg. Det högsta bostadstillägget ska landa på runt 6 500 kronor i månaden. Bostadstillägget brukar framhållas som ett effektivt sätt att hjälpa dem med allra sämst ekonomiska förutsättningar. Men det är, liksom äldreförsörjningsstödet, kopplat till övriga inkomster och om man har kapital sparat eller inte. I praktiken betyder det att den som har arbetat en stor del av sitt liv i ett låglöneyrke, men ensam eller ihop med make/maka sparat ihop pengar för att trygga den egna pensionen, kommer att få lika mycket eller mindre ut varje månad från statens pensionssystem än den som lönearbetat lite och/eller satt sprätt på alla penningar. Det kan handla om många tusenlappar i månaden.

Preliminära beräkningar för bostadstillägget kan göras på pensionsmyndighetens hemsida. Den som har noll kronor i förmögenhet kan få 5 500 kronor i månaden där den som har tillgångar för 1 miljon kronor inte får något. Om inte systemet åtgärdas medverkar de beslutande politikerna till att göra det än mer olönsamt att ta eget ekonomiskt ansvar för pensionen. Exempelvis änkor med låg egen pension men med sparat kapital får vackert gnaga på det.

Det är bra att pensionärsorganisationen SPF lyfter denna orättvisa. SPF:s sakkunniga Anna Eriksson säger till Expressen: ”Man måste göra om den nuvarande förmögenhetsgränsen så att de som sparat pengar på banken eller som har en liten sommarstuga också kan få bostadstillägg.”

Det är bara att hålla med. Pensionsgruppen har ännu tid att åtgärda det.