Annons

Media är vilse i Trumps show

Donald Trumps kontroversiella tweets och uttalanden blir flitigt omskrivna, men politiken granskas knappt.
Ledare • Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 1 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Susan Walsh

Media över hela världen gick ännu en gång i spinn. USA:s president Donald Trump ska på ett möte ha kallat länder som Haiti och El Salvador för “shithole countries”, skitländer. Efter den inledande rapporteringen fylldes spalterna med reaktioner och avståndstaganden.

Förra veckans bevakning följer mallen. Under Trumps första år som president har medierna så gott som varje dag toppat med nyheter om hans tweets och uttalanden.

Annons

Varför hans utspel är relevanta att rapportera om får man ingen förklaring till.

Svaret är att Trump-bevakningen inte handlar om ett nyfunnet intresse för amerikansk inrikespolitik, utan om en utveckling där politiken förvandlas till en show, en dramaserie utan säsongsuppehåll. De sakpolitiska frågorna reduceras till dramaturgiskt material vars enda syfte är att generera och vara bakgrund till kontroverser.

Detta gäller inte bara svenska medier, och inte bara rapporteringen om USA, utan bevakningen av såväl svensk som europeisk politik. Det är därför så många idag kan relatera till Frankrikes president Emmanuel Macron som en stor antipopulistisk hjälte, och känner till de tyska högerpopulisterna i AfD, trots att de saknar politiskt inflytande. Och det är därför den ständiga vem tar vem-såpan om regeringsfrågan dominerar de svenska politikspalterna.

Som alltid är det dock USA som producerar den bästa underhållningen. Trump är den perfekta karaktären att förfasas över, och använder själv medielogiken till sin fördel genom att distrahera journalister med medvetet spetsiga uttalanden.

Det sorgliga är förstås att de verkliga politiska förändringar som pågår trängs undan av den rena skandaljournalistiken. Den amerikanska ekonomin är ett exempel. Även om det senaste årets utveckling i stor utsträckning kan tillskrivas konjunkturen, precis som i Sverige, har Trumps skattereform enorm potential att skapa tillväxt de kommande åren. Den enskilt största förändringen är att bolagsskatten sänks från internationellt höga 35 till 21 procent. Det kommer att stärka konkurrenskraften för företagen i världens mest innovativa ekonomi.

Så länge inte Trump gör verklighet av sina hot om handelstullar är det bra för Sverige. USA är en viktig handelspartner, och tenderar att dra med sig hela världsekonomin uppåt.

Med svenska ögon ser det förstås dåligt ut att skattesänkningarna är ofinansierade och bygger på en redan hög statsskuld. Men USA lär tack vare sin konkurrenskraftiga ekonomi inte ha några problem att fortsätta låna pengar på marknaden.

Ska man sätta frågetecken kring något är det snarare högkonjunkturen. Experter bedömer att så mycket som en femtedel av den svenska börsuppgången beror på expansiv penningpolitik. Om samma sak gäller i USA kan en krasch komma oväntat och snabbt.

Amerikansk ekonomi såväl som en mängd andra politikområden skulle må bra av verklig granskning och fördjupande journalistik. Istället matas vi med nonsensnyheter och Twitter-bråk. Efter ett år med Donald Trump som president är det den verkliga tragedin.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons