Annons

Nej tack till ny förmögenhetsskatt

Den är ineffektiv och drabbar vanligt folk hårt.
Ledare • Publicerad 6 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska Socialdemokraterna kallar sig själva för ”framtidspartiet”. I S första valfilm säger statsminister Stefan Löfven att ”vi ska framåt – tillsammans”.

Hur ser då denna socialdemokratiska framtid ut? Enligt partiets valstrategi ska man försöka locka två grupper: rörliga medelklassväljare och personer som röstar på Sverigedemokraterna. Men av Stefan Löfvens senaste utspel att döma är det knappast urbana mittenväljare han försöker nå. De rikaste ska betala mer, sa Löfven förra veckan, och öppnade upp för en ny typ av skatt likt den på innehav av kapital som alliansregeringen avskaffade 2007. Men vem förutom de socialdemokratiska gräsrötterna känner sig sugen på en ny förmögenhetsskatt?

Annons

Det var knappast någon nyliberal övertygelse som ledde till att alliansen tog bort skatten. Den var nämligen otroligt ineffektiv. Alla som hade mer än 1,5 miljoner i kapital skulle betala. Det låter förvisso mycket. Men då ska man komma ihåg att även taxeringsvärdet på fastigheter som småhus utgjorde grund för förmögenhetsbeskattning – hus man dessutom behövde betala fastighetsskatt för.

De rikaste, som Stefan Löfven vill sätta dit, var däremot undantagna eftersom man inte ville driva företag ut ur landet.

Förmögenhetsskatten gav dessutom, tillsammans med de av Göran Persson (S) avskaffade arvs- och gåvoskatterna, upphov till en stor marknad för skattejurister som hjälpte folk att fixa och trixa för att betala så lite som möjligt.

En naturlig fråga är: vem är det som ska betala en återinförd förmögenhetsskatt? Om utformningen blir snarlik den gamla skatten får alla som köpt en villa kraftiga incitament att inte amortera sina lån, eftersom man fick göra avdrag för skulder. Den främsta konsekvensen lär antagligen bli mer huvudbry för en medelklass som redan betalar höga marginalskatter och högre skatt på sitt sparande på grund av ”framtidspartiet”.

Kombinationen fler poliser och vänstervriden ekonomisk politik är säkert uttänkt för att dra LO-väljare som lockas av SD. Men om S verkligen skulle bry sig om framtiden behövs något annat än att återinföra gamla, dåliga skatter. Vad som i stället behövs är ekonomiska reformer som lockar företag att växa och stanna i Sverige, uppmuntrar till arbete och sparande och inte gynnar kraftig belåning och miljöskadlig konsumtion.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons