Ukrainas folk valde nya tjänare

Ledare Artikeln publicerades

Partiet Folkets tjänare och dess partiledare Volodymyr Zelenskij dominerar det ukrainska parlamentet.

Det sägs att teknik slår politik. En del hävdar att Sovjetunionens upplösning startade redan när USA satte en man på månen.

I söndagens tidigarelagda parlamentsval, på dagen femtio år efter månlandningen, ser Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och hans parti Folkets tjänare ut att ha vunnit egen majoritet.

Vinsten i presidentvalet i april var visserligen ett tydligare politiskt skifte, men detta val är viktigare. I Ukraina ligger det mesta av makten inte hos presidenten, men i parlamentet Rada och den regering som församlingen släpper fram – vilket fram till i söndags dominerats av förre presidenten Petro Poroshenkos parti Europeisk Solidaritet.

Utan formell representation i Rada har Zelenskij därför fått ägna sig åt symboliska gester. Som att ställa in militärparader och använda pengarna till bonusar för de som gör militärtjänst, skära ned på antalet byråkrater och tjänstemän samt flytta presidentens kontor från de gamla sovjetiska kvarteren.

Sådana handlingar är förstås inte förgäves, utan ligger i linje med vad han lovade folket under presidentvalskampanjen: öka antikorruptionsarbetet, mer decentralisering och makt åt medborgare samt minskad immunitet för politiska tjänstemän och folkvalda.

Den viktigaste punkten gällde dock Ryssland. Zelenskij lovade att hans första prioritet skulle vara ett avtal om eld upphör med de ryskstödda separatistgrupperna som sedan 2014 ockuperat östra Ukraina och Krimhalvön.

Ett sätt har varit att tala till folket snarare än att vända sig till militärgruppernas ledare, som Zelenskij menar inte företräder de ofta rysktalande boende i landets östra delar. Vid sina framträdanden växlar Zelenskij ledigt mellan ryska och ukrainska för att visa samhörighet. Ett annat sätt är de kontakter med Rysslands president Vladimir Putin som initierats för att få till stånd fångutbyten.

Allt som tinar upp den frusna konflikten mellan Ryssland och Ukraina är givetvis lovvärt, liksom alla försök att modernisera den djupt korrumperade statsapparaten.

Zelenskij lär stånga sig blodig mot ett hårdnackat Ryssland. Han är dock redo att sätta hårt mot hårt. I sitt installationstal i april förklarade han sig redo att förlora såväl popularitet som det nyvunna presidentskapet för fredens skull. Söndagens val visar att folket fortsätter sluta upp bakom sin nya tjänare.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.