Annons
Nyheter

Förbud mot ålfiske osannolikt

Det verkar osannolikt att EU inför ett förbud mot ålfiske nästa år.
Stockholm • Publicerad 6 oktober 2017
Ålfiske i Juleboda utanför Maglehem.
Ålfiske i Juleboda utanför Maglehem.Foto: Emil Langvad/TT

Inför det avgörande ministermötet har Sveriges regering gett upp om att få med andra EU-länder på ett kvotpaket för fisket i Östersjön där också ett ålfiskeförbud finns med.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att Sverige därför inte kommer att rösta för ett paket där ålfiskeförbud finns med. Frågan är om kommissionen ens lägger fram ett sådant förslag i slutändan, eftersom det inte kan få stöd.

Annons

– Sverige i dag är det enda land som driver ålfiskeförbud, inget annat land gör det, säger Bucht efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

Han understryker hur viktigt det är att man är "förhandlingsbar".

– Om man driver plakatpolitik som vänstern gör och röstar bara för ålfiskeförbud kommer ingen att ta tillvara torskens intressen där kvoterna behöver sänkas, ingen kommer att kunna ta laxens parti för att sänka de kvoterna. Det är därför Sverige vill vara förhandlingsbart, säger Bucht.

Texten uppdateras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons