Annons
Nyheter

Svenska Akademiens kris – detta har hänt

Höstens granskning av övergreppsanklagelser mot den så kallade kulturprofilen blev startskottet för den djupa krisen i Svenska Akademien. Avhopp, påhopp och möten hos kungen har präglat den senaste veckan.
Stockholm • Publicerad 12 april 2018

Detta har hänt:

• I november vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Efter avslöjandet klipper Akademien alla band till mannen, som nekar till brott, och upphör med ekonomiskt stöd till hans verksamhet.

Annons

• Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna och om han påverkat beslut om priser, stipendier och finansieringar.

• Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av en ledamot med koppling till kulturprofilen och den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar Akademien och "tar paus i sitt arbete".

• Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Akademien ska även ha brutit mot sina egna jävsregler då den delat ut pengar till kulturprofilens verksamhet, som utredningen rekommenderar Akademien att polisanmäla.

Enligt ständiga sekreteraren Sara Danius har utredningen lett till stridigheter, men en intern omröstning har avblåst en polisanmälan från Akademien.

• Den 8 april kritiserar åtta av Akademiens ledamöter, i ett öppet brev i SvD, det faktum att bevis om Nobelläckor hålls anonyma i den egna advokatutredningen. De anser att skälen för att utesluta en ledamot med nära kopplingar till kulturprofilen inte är starka nog.

• Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

• Den 10 april går ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl hårt åt Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren i en artikel i Expressen. Han skriver bland annat att "hela uppträdet är en fars" och kritiserar den nuvarande ständiga sekreteraren: "När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift."

Samma dag möter ledamoten Anders Olsson kungen för att ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling.

• Den 11 april ställer de åtta ledamöter som röstade emot en uteslutning av ledamoten med koppling till kulturprofilen, in ett möte där de bland annat skulle diskutera förtroendet för Danius. Samma dag konstaterar kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Nobelstiftelsen har ett möte för att diskutera rådande situation, och skriver sedan i ett pressmeddelande: "Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada".

På kvällen delas Akademiens Nordiska pris ut till författaren Agneta Pleijel. Efter prisutdelningen säger ledamoten Per Wästberg till SVT att Akademiens veckosammanträde följande kväll bland annat ska innehålla en förtroendeomröstning om Sara Danius. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons