Annons

Kritik mot uttalande om kommunbudget

Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M) är kritisk till kommunalrådets uttalande om att M/KD-budgeten innebar mindre pengar till kommunerna. Kb reder ut vad som gäller.
Kristianstad • Publicerad 14 juni 2019
Kommunens ekonomi är ansträngd och nästa år väntas omfattande besparingar.
Kommunens ekonomi är ansträngd och nästa år väntas omfattande besparingar.Foto: Johan Nilsson/TT

200 miljoner måste sparas nästa år i de kommunala verksamheterna. Det är så läget ser ut just nu enligt beräkningar som gjorts inför nästa års budget. Det kunde Kristianstadsbladet berätta förra veckan.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) sa då till Kb att man från det politiska styrets sida inte vill höja skatten, att kommunen måste se över sin egen verksamhet först men att staten måste ”gå in och ta sitt ansvar”.

Annons

– Kommunerna förlorade pengar i och med M/KD-budgeten, men vi tror att det finns pengar till kommunerna i höstbudgeten, sa Månsson.

Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M), från Åhus.
Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M), från Åhus.Foto: Victor Lindstammer

Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus och ordförande i socialförsäkringsutskottet, reagerar stark på Månssons uttalande.

– Det kunde inte vara mer felaktigt. Tack vare M/KD-budgeten fick kommunerna 4,1 miljarder kronor mer i statsbidrag inom ramen för de så kallade välfärdsmiljarderna. För Kristianstads kommun handlar det om runt 20 miljoner kronor mer. Många kommuner står inför ett ansträngt ekonomiskt läge, inte minst på grund av demografin. Men att skylla det på M/KD-budgeten är alltså direkt felaktigt.

Men vad stämmer egentligen?

Det beror på hur man ser det och vad man jämför med, förklarar Roger Zetterqvist, ekonomidirektör på kommunledningskontoret.

Innan valet i höstas lade dåvarande regering (S/MP) fram sitt budgetförslag för 2019. Efter höstens val fick vi en övergångsregering och en övergångsbudget.

– Så om kommunerna har fått mer eller mindre beror på vilken budget man jämför med. I övergångsbudgeten fick inga politiska satsningar göras och en pott på 3,5 miljarder till kommunerna plockades bort, förklarar Roger Zetterqvist.

Sedan togs M/KD-budgeten och de 3,5 miljarderna lades tillbaka. Alltså plus minus noll jämfört med tidigare regerings budgetförslag. Man slopade även bonusen på 500 miljoner för extratjänster. Återstår gör 1,1 miljarder till de 4,1 som Malmer Stenergard hänvisar till. Men de 1,1 miljarderna är kompensation för det höjda grundavdraget för personer över 65 år, alltså inget tillskott för kommunerna.

I M/KD-budgeten plockades byggbonusen bort, liksom Delmos-bidraget (Delegationen mot segregation). Det innebar att Kristianstads kommun gick miste om sju respektive 10,5 miljoner som man räknat med i 2019 års budget. Kommunen fick inte heller något stimulansbidrag för äldreomsorgen, vilket hade inneburit 18 miljoner för Kristianstad. I dagsläget ser det dock ut som att man kommer att få Delmos-bidraget till hösten.

Man kan landa på runt 20 miljoner mer till Kristianstad (som har en total omsättning på sex miljarder) i slutänden, beroende på hur man räknar, menar Roger Zetterqvist, men det är jämfört med övergångsbudgeten som inte innehöll några politiska satsningar.

Annons

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) reagerar i sin tur starkt på Maria Malmer Stenergards uttalande och uppmanar henne att ta kontakt med partikollegan och tillika kommunalrådet Peter Johansson (M) eller kommunens ekonomikontor.

– Det hon sysslar med är kreativ bokföring. Faktum kvarstår att Kristianstads kommun förlorade 35 miljoner i den budget som riksdagen antog i december jämfört med vad vi hade 2018, säger Pierre Månsson.

Han säger att det handlar om pengar till bemanning i äldreomsorgen, de så kallade Delmospengarna till kommunens utsatta områden samt byggbonus som kommunen gick miste om i M/KD-budgeten.

Enligt Pierre Månsson var hans uttalade egentligen inte riktat mot varken M eller KD.

– Utan mer att regeringen och riksdagen behöver ta ett större ansvar, säger han.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons